Мартин Димитров: До 4 май България трябва да даде становище по делото срещу „Газпром“

Становището е във връзка с антимонополното дело срещу руската компания

Мартин Димитров: До 4 май България трябва да даде становище по делото срещу „Газпром“
„Много е важно до 4 май България да даде становище по преговорите между Европейския съюз и „Газпром”, смята Мартин Димтиров, член на „Нова Република” и бивш депутат от Реформаторския блок. В ефира на БНТ той изрази мнение, че страната ни трябва да формулира своя интерес, който е свързан с фиксирането на конкурентни цени. 
Страната ни трябва да направи така, че в бъдеще да може да купува газ и от други доставчици, посочи Димитров, като даде пример с Турция и обясни, че е напълно възможно през следващите години от там да минава по-евтин газ. 
Димитров бе категоричен, че независимо от изборите, не е сериозно в рамките на седем седмици все още да няма становище на правителството и министерството на енергетиката. В тази връзка той изрази мнение, че е редно да се поиска удължаване на срока.  
Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев преговорите са в началото си и не е задължително да се избързва с окончателно становище в рамките на този срок. 
Той смята също, че в следващите две години не е необходимо да се променя формулата на ценообразуване на газа, тъй като в момента, по думите му, „ние имаме най-ниските цени”. Тасев все пак бе категоричен, че Българя не бива да е толкова зависима от „Газпром” и трябва да се остави вратичка за предоговаряне в бъдеще. 
Становището, което България трябва да представи по преговорите между Европейската комисия и "Газпром", ще обсъдят служебният премиер Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 
Коментари: 0