Марулите по-вредни за околната среда от бекона

Учени твърдят, че зеленчуците изискват повече ресурси за отглеждане и така вредят на природата

Марулите по-вредни за околната среда от бекона
Вегетарианството може би не е толкова полезно за околната среда, колкото мнозина си мислят. Точно обратното - то може би дори й вреди. Според ново проучване на Carnegie Mellon University много от често срещаните зеленчуци като марулята изискват повече ресурси на калория за отглеждане и отделят повече емисии на парникови газове, отколкото някои видове месо. 

Намаляването на теглото на населението като цяло има положителен ефект върху околната среда, но според проучването здравословното хранене оказва по-голям вреден ефект въху околната среда. От Carnegie Mellon са проучили ефекта от различните храни от отглеждането, преработването и транспортирането им до продажбите, обслужването и съхраняването й от домакинствата. 

Авторите на проучването също така са отчели промените в енергийната употреба , синия воден отпечатък и емисиите на парникови газове, пише Daily Mail. 

“Консумацията на маруля е три пъти по-лоша по отношение на емисиите на парникови газове, отколкото консумацията на бекон,” казва Пол Фишбек, от университет Carnegi Mellon. 

Много от често употребяваните зеленчуци изискват повече ресурси на калория за отглеждането им, отколкото мислите. Патладжанът, целината и краставиците изглеждат особено зле в това отношение в сравнение със свинското или пилешкото месо. 

Учените са открили, че приемът на по-малко калории и намаляването на теглото на населението би намалило енергийната употреба и би довело до 9% понижение в употребата на вода и до намаляване на емисиите парникови газове. Консумацията на по-здравословни храни обаче увеличава вредните ефекти върху околната среда. 

Плодовете, зеленчуците и млечните продукти допринасят за увеличаването на енергийната употреба с 38%, както и за повишението с 10% на употребата на вода и с 6% на емисиите парникови газове. 

“Между хранителният режим и околната среда има сложна връзка. Това, което е полезно за нашето здраве, невинаги е полезно за околната среда. Това е важно да се знае, когато се разработват насоки по отношение на хранителните режими в бъдеще”, казват учените.
Коментари: 0