Мъск сподели анимация на сложното изстрелване на Falcon Heavy

Една от най-мощните ракети в света ще извежда туристи до Луната

Мъск сподели анимация на сложното изстрелване на Falcon Heavy
1268 ~ 1 мин. четене

Илън Мъск определено е човек, който не стой в периферията на медийното пространство, а напротив – предприемачът се възползва от шансовете да споделя идеите си с възможно най-много хора в опит да ги зарази с ентусиазма си. Може би има и недоброжелатели, които се надяват плановете му да се сгромолясат, но със сигурност повече са онези, които тръпнат в очакване на всяко следващо постижение.

Колкото по-смели са мечтите, толкова по-голям е и шансът за неуспех. Такъв е напълно възможно да се случи съвсем скоро, когато се очаква да стартират тестовете на Falcon Heavy. Ракетата e една от най-мощните в света и се очаква да извежда хора до Луната още през идната 2018 г. Ако тестовете ѝ се окажат успешни.

Космическата компания на Мъска SpaceX вече няколко пъти изстреля и приземи успешно използваната ракета Falcon 9, един от които беше и извеждането на българския сателит BulgarianSat-1 в космоса. Макар и да бе отбелязано като постижение, всичко това може да се смята за обикновена разходка в парка на фона на плановете за Falcon Heavy. Запознати определят трудността като значително по-голяма, доколкото може да се сравни с приземяването не на една, а на цели три ракети Falcon 9.

Това е така, защото практически Falcon Heavy използва три ракети Falcon 9. Той има три ракетни ядра с почти същите характеристики като на Falcon 9, всеки от които с по 9 двигателя Merlin. Предвид, че целта на SpaceX е те да се използват повторно, това означава, че и трите трябва първо да се приземят безопасно и успешно.

За да онагледи целия процес по изстрелването на Falcon Heavy, което се очаква да се случи до 2-3 месеца, Мъск сподели в Instagram кратка анимация, която може да бъде видяна и тук.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg