Мечът на хан Кубрат от Ермитажа идва на изложба в София

Държавата осигури 50 000 лева за застраховка на експонатите

Мечът на хан Кубрат от Ермитажа идва на изложба в София

Зала в Ермитажа

Снимка: Pixabay

7482 ~ 1 мин. четене

В периода 24 май - 30 юни в Националната галерия ще бъде представена изложба, част от която са и Дните на Ермитажа в София (27 и 28 май). Сред експонатите ще бъдат меча на хан Кубрат, свързаните с него артефакти и други движими културни ценности от фонда на Ермитажа в Санкт Петербург, Русия.

По този повод Министерският съвет прие решение за осигуряване на държавна гаранция за експозицията.  В съответствие със застрахователната стойност на експонатите, е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране, организиране и експониране на изложбата през 2019 г.

Представянето на изложбата ще допринесе за популяризиране на уникалните предмети, които са част от съкровището от Малая Перешчепина, едно от най-значимите български съкровища открито на територия извън съвременните български земи.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите. 

Подкрепи Economic.bg