Не може да се отрича, че бюджетът на Касата не съдържа реформа

От 2019 г. в НЗОК няма да се прехвърлят средства от едно перо в друго, заяви председателят на Бюджетната комисия в НС

Менда Стоянова:

Не може да се отрича, че бюджетът на Касата не съдържа реформа

Снимка: Economic.bg

От следващата година в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да може да се правят прехвърляния на средства от едно перо в друго и така икономиите в една позиция ще остават в нея. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в сутрешния блок на Нова тв по повод приетия вчера бюджет. Тя припомни, че много често през годините икономиите от извънболнична помощ са отивали за лекарства.

Председателят на Бюджетната комисия в НС обясни, че с приемането на бюджета на НЗОК е свършена полезна работа и тази година има над 500 млн. лв. повече средства за сферата на здравеопазването. Тя подчерта, че всяка следващата година парите се увеличават, но въпреки това, не са достатъчно, за да имаме съвременни здравни технологии.

По думите й е невъзможно да няма лимити. "След като имаме бюджет, той разполага с определена сума пари и разходът трябва да се вмести в тази сума", поясни Менда Стоянова. Според нея с промените за 2019 г. ще се подобри системата на харчене на парите на НЗОК. 

"Новите стандарти, които ще бъдат приети в Закона за здравето, са важни за повишаване на качеството на здравеопазването. Надявам се, че промените, които се приеха вчера, целят точно това - да се направят реформи, да се спрат течовете, да има ясно харчене на парите и ясен контрол. Не може да се отрича, че бюджетът на Касата не съдържа реформа", каза още Стоянова. 
Коментари: 0