Меркел иска ЕС да е по-независим от руския газ

Ден преди това германският канцлер каза, че Германия не може да се откаже от руския газ

Меркел иска ЕС да е по-независим от руския газ

Снимка: БТА

988 ~ 2 мин. четене

Германският канцлер Ангела Меркел иска Германия и ЕС да засилят икономическите си връзки с Азербайджан, особено в енергийния сектор. Това стана ясно по време на среща с президента Илхам Алиев в Баку.

Меркел каза, че Германия и ЕС имат интерес да разширят енергийните си пазари, за да станат по-слабо зависими от руския внос на газ и точно тук е мястото на Азербайджан с тръбопровод през Турция към страните от южната част на Европа.

Алиев прояви интерес съм разширяване на тръбопровода към Европа, макар че бе въздържан по въпроса дали Туркменистан може да пренася газ за Европа през Азербайджан.

Вчера изказванията на канцлера бяха в друга посока. Пред студентите от Държавния университет на Тбилиси Меркел, че Германия не може да каже "не" на Русия по отношение на доставките на газ и петрол.

Тя отново категрично заяви, че газопроводът „Северен поток 2” по дъното на Балтийско море няма да направи Германия зависима от Русия за доставките на енергия.

По време на обиколката си Меркел добави, че Берлин иска да гарантира, че Русия ще продължи да доставя известни количества газ и през Украйна, дори след завършването на „Северен поток 2”.

Малко след изказването на Ангела Меркел в Тбилиси дойде коментар от САЩ. Президентът на САЩ по национална безопасност Джон Болтън призова Украйна и другите страни от Европа да поискат алтернативен на „Северен поток 2” проект за доставка на газ.

„Един от въпросите, по които говорих с Тръмп за „Северен поток” – този въпрос има не само икономическо значение, когато е налице зависимост от руски енергийни ресурси, а има и стратегическо значение - това, което е свързано с монопол при доставките на критично важни енергийни ресурси”, каза той.

Според Болтън президентът Тръмп е разтревожен от факта, че „Европа доброволно се обвързва още повече с руските енергийни доставчици”. Алтернативен вариант, включително за Украйна, според президентския съветник, е търсенето на други източници и ресурси на природен газ.

Подкрепи Economic.bg