Меркел: Нападенията са шамар в лицето на Германия

Германският канцлер определи атаките като „шокиращи и депресиращи”

Меркел: Нападенията са шамар в лицето на Германия

Германският канцлер определи последните нападения във Вюрцбург и Ансбах като „цивилизационно табу”, което застрашава прилагането на върховенството на закона. Тя определи действията на нападателите като „шокиращи и депресиращи”.

Това се случи по време на ежегодната пресконференция на германския канцлер. Обикновено тя е в края на август, но след нападенията в последните дни, канцлерът прекъсна ваканцията си и говори пред медиите.

„Двама мъже, престорили се на бежанци, нападнаха страната ни. Това е шамар в лицето на страната, която им помогна. Терористите се подиграват на единството ни и на хората, които имат нужда от помощ”, каза още Меркел.

Тя припомни, че преди 11 месеца е казала, че Германия е силна държава, която може да се справи с притока на бежанци. Според нея обаче сега е необходимо да се предприемат допълнителни мерки и незабавни действия, които трябва да подобрят сигурността на страната.

Меркел бе категорична, че никога не е казвала, че ще бъде лесно и заяви, че държи на думите си. "Постигнахме много неща, но имаме да свършим и много други", каза германският канцлер.

Тя коментира и опита за преврат в Турция и последвалите арести на военни, офицери, магистрати и съдии. „Това, което ме тревожи, е пропорциалността”, каза Меркел и определи действията на турските власти като „сурови”.

Коментари: 0