Мерките на държавата в туризма: ваучери, безплатни чадъри и пари за реклама

Туроператорите не могат да задължат клиентите да вземат ваучер за провалена екскурзия, каза Ангелкова

Мерките на държавата в туризма: ваучери, безплатни чадъри и пари за реклама

Снимка: Economic.bg/Архив

4712 ~ 2 мин. четене

Тази година ще се съсредоточим върху насърчаването на вътрешния, ако изобщо има летен сезон. Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната. Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и вариант чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за bTV.

Ресорният министър уточни, че за това на кои плажове ще има възможност за безплатна сянка все още се обсъжда, защото дали има възможност на един плаж за безплатен чадър зависи от задълженията на концесионерите. Припомняме, че на последните няколко заседания на Министерския съвет бяха избрани стопани на плажовете „Олимпийски надежди“ в Радва, централния плаж във Варна, плаж „Дяволска река 1“, както и за морските плажове „Градина – централен“ - част 2 и „Елените“. 

„Ако има летен сезон той ще бъде късен, през юли, август и септември. Работата ни е насочена към привличане на българите по нашето Черноморие, както и на съседите, които могат да дойдат без да се налага да се качват на самолет, защото все още не е ясно кога авиокомпаниите ще възобновят работата си“, каза още Ангелкова.

По отношение на желанието на туроператорите да има възможност да предоставят на клиентите си само ваучери за провалените екскурзии, а не да трябва да връщат пари. Министър Ангелкова обясни, че те по закон те нямат право да не дават избор на своите клиенти въпреки форсмажорните обстоятелства.

„Туроператоритие искат да има само една опция за потребителя - ваучер, а Европейската комисия ни е дала указания, че не можем да задължим потребителя да приеме ваучер“, каза Ангелкова. Затова министерството дава три възможности - ваучер, който да бъде ползван за друго пътуване в бъдеще, пренасрочване на конкретната екскурзия за друг период и връщане на пари. Първите две възможности и сега се прилагат. За връщането на пари от туроператора към туриста е предвидена отсрочка - 1 месец след края на извънредното положение или най-рано 13 май.

Ангелкова съобщи, че са спрени всички проверки на хотели и ресторанти, за да не бъдат тормозени допълнително в условията на криза. Не текат и сроковете за категоризация и прекатегоризация.

Коментари: 0