8 места в Египет, които не трябва да пропускате

Това е земята на фараоните, пирамидите, митовете и легендите

8 места в Египет, които не трябва да пропускате

Снимка: Pixabay

5014 ~ 4 мин. четене
Египет е любима дестинация на туристи от цял свят, особено за почитатели на приключения и история. Земята на фараоните, пирамидите, митовете и легендите очаква своите посетители. Представяме Ви популярни и интересни 8 места, които тази завладяваща дестинация предлага на своите посетители:


Кайро

Кайро е космополитен град с население от 17 млн. жители, събрал в себе си различни култури. В египетската столица се намира Историческият музей, известен със своите 160 хиляди артефакта, сред които красиви бижута, мумии, саркофази и забележителна керамика. В него не пропускайте съкровищата и прословутата златна маска на момчето фараон Тутанкамон. Други интересни атракции в града са музеят на ислямското изкуство, Кулата на Кайро – символ на града, паркът „Ал Азар“, Цитаделата, която представлява крепост с джамии, Новият камилски пазар,  както и най-големият пазар в Африка – „Хан Ел Халили“. 


Асуан

Град Асуан е търговски и туристически център, разположен в южната част на Египет.  Популярна забележителност в града е Незавършеният обелиск – великолепен паметник, висок 42 м. и тежащ 1200 т. Обелискът никога не бил издигнат и бил изоставен в скалата, в която бил изсечен още в древността. Там можете да видите също Храма на Изида, запазен и до днес благодарение на мащабна спасителна операция на ЮНЕСКО, както и Ботаническата градина. Асуан е известен с язовирната си стена, изградена на около 13 км. южно от него, с построяването на която се поставя край на наводненията по долината на река Нил.


Александрия

Александрия е най-големият морски пристанищен град на брега на Средиземно море и втори по големина в Египет. Основан е през 331 г.пр. н.е. от Александър Велики и днес е известен като „Вратата на Египет“. Александрия притежава 32-километрова плажна ивица, която очарова туристите. В града се намира парк „Монтаза“, известен с едноименния дворец - някогашна лятна резиденция на владетелите. Заслужава си да видите още Римския театър, една от най-важните Цитадели в Средиземноморието, прочутия Александрийски фар на остров Фарос, както и възстановената Александрийска библиотека – най-известната в древността. Александрия е родният град на последната египетска владетелка – Клеопатра VII, любима на Юлий Цезар и Марк Антоний.


Карнак

Карнак е най-големият древноегипетски комплекс, строен в продължение на 2000 години, в който може да се видят храмове, параклиси, колони и други здания. След Пирамидите в Гиза, Карнак е второто по посещаемост исторически важно място в страната. Комплексът се разделя на четири части – тази на Амон Ра (върховният египетски Бог), на Мут (Богинята майка),  на Монту (Бог на войната) и Храмът на Аменхотеп IV. Единствената отворена за посещение част е тази на Амон Ра, която се слави като най-голямата от всички. Карнак е най-свещеното място за древните египтяни, простиращо се върху площ от 840 декара на територията на Горен Египет (южната част на Древен Египет, където преминава горното течение на река Нил). 


Долината на царете

Долината на царете се намира близо до град Тива, на около 630 км югоизточно от столицата на Египет. Там се пазят тленните останки на фараоните от Новото царство, като мястото е оградено от високи и стръмни скали, играещи ролята на естествена бариера. Името на долината означава „Вратите на Царете“ и се отнася за вратите, които завинаги затварят 62-те открити гробници на това място. 25 от тях са идентифицирани като гробници на фараони, но почти всички са открити ограбени още през древността. Единствената, открита в напълно запазен вид с безброй богатства през 1922 г., е тази на Тутанкамон. Друг изумителен обект е храмът на  Хатшепсут – първата жена фараон. 


Долината на река Нил

Долината на река Нил е една от люлките на човешката цивилизация. Именно там е възниква една от най-значимите древни култури – тази на Древен Египет. Реката се образува от сливането на реките Бели Нил и Сини Нил, като преминава почти през цялата пустиня Сахара на територията на Судан и Египет. Това е най-дългата река в света, с дължина  6853 км, а името й произлиза от гръцкото название „Нейлос“. Всички почитат реката, защото тя им дава живот, създава оазис сред пустинята, както и поминък за населението. Пирамиди, сфинксове, многобройни храмове и гробници са разположени в долината на Нил. 


Египетските пирамиди

Откритите египетски пирамиди са 138 на брой и представляват огромни впечатляващи гробници, създадени преди милиони години. Най-популярните сред тях се намират в Гиза, на западния бряг на река Нил и са част от Седемте чудеса на Древния свят. Установено е, че те са подредени в ред спрямо местоположението на най-известните звезди от съзвездието Орион. Хеопсовата пирамида е най-старата и най-голямата от пирамидите в Гиза, известна като Великата или Голямата пирамида. Пирамидата на фараона Хефрен е втората по големина, а пирамидата на фараона Микерин е с по-малки размери. Тя е най-южно разположената, най-ниската от трите и е построена най-късно. Храмът на Хор

Храмът е разположен на западния бряг на река Нил и е посветен на Хор – първият фараон на Египет и божество, изобразявано предимно с глава на сокол. Това е най-големият храм в страната и след като бива открит и „изровен“ изпод 12 метра пясъци от френски археолози, се оказва, че е абсолютно непокътнат. Надписите върху стените му предоставят важна информация за езика, митологията и религията по време на гръко – римския период в Древен Египет. В древността, по време на четирите годишни празника, мястото е било център за поклонения, празненства, култови обреди и церемонии в чест на Хор. Днес той е честа спирка за много от речните кораби по река Нил.


Подкрепи Economic.bg