Международни финансови пазари: 23 януари

Сезонът на публикуването на финансови репорти за последното тримесечие бележи добър старт

Международни финансови пазари: 23 януари
Демократи и републиканци достигнаха до споразумение за краткосрочно финансиране на американския бюджет, за да удължат работата на правителството до 8 февруари. Това подпомогна американските пазари и въпреки леките спадове от началото на деня, водещите индекси приключиха търговската сесия на зелена територия. Широкият S&P 500 добави 0.81% към стойността си до 2833 пункта, технологичният NASDAQ нарасна с почти 1% до 7408, а индексът на сините чипове Dow – с 0.55% до 26 214 пункта. 

Сезонът на публикуването на финансови репорти за последното тримесечие бележи добър старт. Повече от половината от компаниите в списъка на S&P 500, които са публикували вече отчетите си, са надминали очакванията за печалби, като това са най-добрите резултати до момента за изминалите 7 години. След края на сесията бяха публикувани отчетите на видео-стрийминг гиганта Netflix и пазарната капитализация на компанията достигна 100 млрд. долара, а ръстът в цената на акциите за последната година е повече от 60%. Това се случи, след като стана ясно, че печалбата за последното тримесечие се равнява на $185.5 милиона и че абонатите на компанията са много повече от прогнозите.  Европейските пазари бяха слабо повлияни от парализата на американското правителство и водещите индекси CAC и DAX добавиха съответно по 0.28% и 0.22% до 5542 и 13463 пункта. Британският FTSE отбеляза спад от 15 пункта или 0.20%, въпреки че акциите на Ocado Group Plc, онлайн търговец на битови стоки, нараснаха с 27.51% до 526.60 британски паунда, което е и нов връх за компанията. На пазара за ценни метали златото достигна цена от 1334.00 долара за тройунция, а среброто – 17.15 долара за тройунция. Лекият суров петрол нарасна с 0.52% до $63.92 за барел, а сортът Брент– с 0.82% до $69.33. 

Среща на Световния икономически форум, Давос
Ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария ще се проведе между 23 и 26 януари, като участие ще вземат редица световни лидери. Основни теми на дискусия ще бъдат природните бедствия и климатичните изменения, киберсигурността, неравенството в доходите и политическото напрежение.

Основен лихвен процент Япония
В малките часове на нощта във вторник гуверньорът на централната банка на Япония Харухико Курода говори на пресконференция относно взетото на 20 декември 2017 г. решение да се запази основният лихвен процент непроменен на ниво от -0.10%. Същевременно тази нощ отново беше взето същото решение то да не бъде променяно.

След публикуването на финансовите отчети на банката за последното тримесечие на 2017 г. в петък, акциите достигнаха нов годишен връх и поскъпнаха с около 1%, а от началото на годината – с близо 5%. На седмична графика се вижда добре образуван възходящ канал от края на 2015 г. насам. В момента акциите се движат близо до нивото на съпротива, а индикаторът Стохастик се движи над границата от 80 пункта, в зона на прекупен пазар. Задържането на такива високи нива е знак за инвеститорите да бъдат нащрек и да следят дали възходът ще продължи.

Месечната графика на най-търгуваната валутна двойка прецизно показва движение в низходящ канал. Нивото, на което се намира в момента, през изминалите години е било стабилно ниво на подкрепа, но след пробива в началото на 2015 г., се превръща в ниво на съпротива. Индикаторът Стохастик се намира в нива на прекупен пазар и при неуспешен пробив очакваме доларът да напредне спрямо еврото, което би било подходящо за влизане в къса позиция.

На дневна графика на петрола сорт Брент се вижда възходящ канал. Наблюдава се дивергенция, която е технически сигнал за обръщане на тренда и тя ще доведе до тест на линията на подкрепа. Ако цената не успее да я пробие и се оттласне, движението ще продължи в канала. Ако обаче премине под границата от 65 долара за барел, вероятно ще станем свидетели на по-значителна корекция в цената. 

Немският бенчмарк се движи във възходящ канал. Пробив на линията на подкрепа се наблюдава в дните около Нова година, когато е характерно затварянето на губещи отворени позиции, с цел данъчни облекчения. При всеки пробив следва постепенно изтласкване до нова линия на съпротива, като едва вчера последната такава бива пробита. Индикаторът нa относителната сила се намира близо до зона на прекупен пазар. Подходящо е изчакване, за да се види дали ще предстои ново повишение и след това евентуално влизане в краткосрочна къса позиция.
Коментари: 0