Microsoft инвестира $50 млн. в биорафинерия за преработка на алкохол в гориво

Авиоиндустрията е една от най-трудните за декарбонизиране 

Microsoft инвестира $50 млн. в биорафинерия за преработка на алкохол в гориво

Снимка: Pixabay

648 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Microsoft инвестира 50 млн. долара в съоръжение на технологичната компания за устойчиви горива LanzaJet в Грузия, което ще произвежда реактивно гориво от етанол през следващата година, предава Reuters.

Авиоиндустрията се счита за една от най-трудните за декарбонизиране. Горивото от възобновяеми източници представлява нищожна част от общото търсене на гориво за реактивни двигатели в световен мащаб. За сравнение през 2019 г. неговият дял е под 0.1% от използваните около 330 млн. тона, сочат данните на инвестиционната банка Jefferies.

Правителствата и инвеститорите се опитват да дадат тласък на стимулите за производство на по-нисковъглеродно гориво.

Базираната в Чикаго LanzaJet заяви, че от инженерна гледна точка почти е завършила на своята биорефинерия Freedom Pines. Планът ѝ е през 2023 г. вече да произвежда 10 млн. галона устойчиво авиационно гориво (SAF) и възобновяемо дизелово гориво годишно от устойчив етанол. 

Петролни гиганти, авиокомпании и други предприятия за търговия с петрол, включително Suncor Energy Inc., British Airways и Shell, също инвестират в компанията.

Белият дом заяви миналата година, че иска да намали авиационните емисии с 20% до 2030 г., тъй като авиокомпаниите са изправени пред натиск от страна на екологичните групи да понижат въглеродния си отпечатък. Администрацията на Бидън е разсрочила данъчни кредити за производство на устойчиво реактивно гориво като част от своето законодателство Build Back Better, което в момента е в застой в Конгреса.

Европейският съюз се стреми да увеличи количеството SAF (неконвенционални горива, получени от органични продукти), миксирано в нефтено реактивно гориво, до 63% до 2050 г.

През 2020 г. Microsoft създаде Фонда за иновации в областта на климата, чрез който планира да инвестира 1 млрд. долара през следващите четири години. Целта на компанията е да ускори развитието на технологиите за премахване на въглеродни емисии.

Подкрепи Economic.bg