Microsoft може да достигне стойност от $1 трлн. до 2020 г.

Прогнозата е на анализатор от Wall Street

Microsoft може да достигне стойност от $1 трлн. до 2020 г.

Снимка: Pixabay

Анализатор от Wall Street смята, че Microsoft може да достигне стойност от $1 трлн. до 2020 г., ако не и по-рано. Кърк Матерн от Evercore ISI направи прогнозата в свой доклад миналата седмица, съобщава CNN Money. Според анализатора и екипа му компанията, създадена от Бил Гейтс, може да достигне 1 трлн. долара пазарна оценка заради отличното развитие на облачния си бизнес Azure и бизнес софтуера Office 365.

В момента пазарната стойност на Microsoft е малко над $650 млрд. Така че акциите на компанията трябва да се покачат с почти 55% спрямо текущите нива, за да бъде достигната капитализация от 1 трлн. долара.

Но това може да не отнеме много дълго време. Wall Street прие с охота стратегията, поставяща на първо място развитието на облачни услуги, въведена от новия изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, след като той пое поста от Стив Балмър през 2014 г.

Само тази година акциите на софтуерния гигант са нараснали с 35%, а за последните 5 години ръстът им е над 20%

Представянето им е по-добро от това на книжата на лидера по пазарна капитализация Apple и новата холдингова компания майка на Google - Alphabet.

В доклада на Матерн не се споменава дали Apple, която сега има пазарна стойност над 870 млрд. долара, или Alphabet, чиято капитализация е $725 млрд., ще достигнат стойност от $1 трилион преди конкурентите си. Възможно е те първи да преминат тази специална граница.

В доклада обаче се казва, че Azure ще подсили бъдещите печалби на Microsoft. Според Матерн предимството на софтуерния гигант е в това, че клиентите се страхуват от нарастващото влияние в облачната сфера на конкурента Amazon - Amazon Web Services (AWS). Компанията за онлайн търговия навлиза агресивно в много сектори. Затова клиентите от различни бизнес сфери мога да предпочетат да партнират с Microsoft или Google.

Amazon също е сред компаниите, доближаващи трилионна капитализация. В момента стойността на компанията е над $560 млрд.

Други претенденти за короната "1 трилион" са Facebook, която струва над 500 млрд. долара, както и два китайски гиганта - технологичната Tencent и онлайн търговецът Alibaba.
Коментари: 0