Microsoft спечели облачен договор с Пентагона за $10 млрд.

Основаната от Бил Гейтс компания се пребори с основния си конкурент - Amazon

Microsoft спечели облачен договор с Пентагона за $10 млрд.

Снимка: БТА

Правителството на САЩ е възложило на Microsoft огромен облачен договор на стойност 10 млрд. долара, потвърди Министерството на отбраната. Известен като Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), договорът ще предостави на Пентагона основни облачни услуги за съхранение на данни и за захранване по всякакъв начин на процесите, свързани с изкуствения интелект, машинното обучение и възможност за обработка на критични за мисиите натоварвания.

Това е ключов договор за Microsoft, тъй като компанията се бори с Amazon за доминация при  облачните услуги, като досега не се знаеше коя точно от двете компании ще спечели контракта, пише The Verge.

И IBM, и Oracle бяха елиминирани от наддаването още през април, оставяйки само Microsoft и Amazon като единствените компании, които отговорят на изискванията. Oracle обжалва отстраняването си, а след като загуби съдебната битка, заяви, че в договора има конфликт на интереси.

Президентът Тръмп дори се включи по време на процеса по наддаване, казвайки, че правителството наблюдава процедурата, след като „получи огромни оплаквания“ от конкурентите на Amazon и Microsoft. Тръмп е изявен критик на Amazon и на изпълнителния директор Джеф Безос заради данъчната политика на компанията.

Въпреки че възлагането на договора, който е за 10 години, се разглежда като голяма победа за Microsoft, служителите на компанията може да не се съгласят непременно с това твърдение. Хиляди хора от персонала на Google протестираха срещу участието на техническия гигант в програмата за разработване на изкуствен интелект на Пентагона, известна като Project Maven. Google в крайна сметка беше принуден да се оттегли от процедурата и не беше част от окончателния процес на офериране за този договор.
Коментари: 0