Митата за $4 млрд. на ЕС срещу САЩ: Какво засягат

Този ход идва в неособено удобен за Европа момент

Митата за $4 млрд. на ЕС срещу САЩ: Какво засягат

Снимка: БТА

460 ~ 2 мин. четене

От днес, 10 ноември, Европейският съюз започва да налага мита върху определени стоки от САЩ в размер на около 4 млрд. долара. Действията на Блока са част от 16-годишния спор с Вашингтон относно субсидиите за Boeing и Airbus. Те бяха предприети, след като миналата седмица Световната търговска организация разреши на ЕС да направи тази стъпка, припомня Reuters.

Към какво са насочени?

Тарифите на ЕС са насочени към различни модели Boeing самолети, които ще бъдат обложени с 15% мито. Освен това обложени с 25% мито ще бъдат други стоки, вариращи от спиртни напитки, портокалов сок, тютюн, сладки картофи и ядки до трактори, видео игри и оборудване за казина и фитнеси. Този ход на ЕС идва в неособено удобен за Блока момент, в който се бори с втората вълна на COVID-19 и най-тежката рецесия в стопанската си история.

Сблъсък на позиции

Вашингтон, от своя страна, може да избере да повиши своите 15-процентни мита за самолетите на Airbus и тези за продукти като сирене, маслини и уиски от ЕС или да наложи мита на други продукти. САЩ може да повишат тези данъци върху вноса до 100%, което за много европейски продукти ефективно би блокирало навлизането им на американския пазар.

Източници от индустрията твърдят, че митата могат да ограничат доставките до ключови купувачи като ирландската Ryanair. Според данните на Boeing тя има поръчки на стойност 71 млрд. щатски долара за 439 граждански самолета от авио- и лизингови компании в 27-те страни от ЕС.

Тарифите в ЕС идват около седмица преди регулаторите да дадат зелена светлина за използването на Boeing 737 MAX след заземяването му за повече от 19 месеца.

Митата ще навредят и на сектора, произвеждащ напитки, който според американски и европейски компании така или иначе е опустошен заради COVID-19.

Надеждите за Джо Байдън

Тарифният скок има за цел да даде предимство на ЕС в преговорите за примирие, което бе невъзможно с американския президент Доналд Тръмп, който ще остане на поста си до 20 януари. Със спечелилия изборите Джо Байдън начело на най-голямата икономика в света обаче Брюксел се надява на уреждане на дългогодишния трансатлантически спор за помощта на гражданската авиация.

Готови сме да премахнем митата по всяко време веднага щом САЩ се съгласят да отпаднат наложените от тях мита преди една година“, поясни Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК с ресор „Търговия“.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви, че е разочарован от решението на ЕС, но се въздържа да заплашва с каквато и да било реакция на САЩ. Миналия месец той предупреди, че всякакви мерки на Европа ще принудят Америка да отвърне. Тогава Доналд Тръмп заплаши с „по-тежък отговор“.

„Разочароващо“ е думата, която използваха и от Boeing в коментара си за новите тарифи. Компанията призова за разрешаване на търговския спор.

Надяваме се, че Airbus и ЕС ще предприемат значими действия за разрешаване на този търговски спор“, заяви базираният в Чикаго аеро гигант. 

Подкрепи Economic.bg