Мобилните мрежи в България почти настигат Wi-Fi по скорост

Мобилният интернет изпреварва по скорост Wi-Fi на все повече места по света, сочи изследване

Мобилните мрежи в България почти настигат Wi-Fi по скорост

Снимка: Pixabay

Скоростта на сваляне на данни през Wi-Fi в България все още е по-висока в сравнение с тази през мобилни мрежи. Разликата обаче почти се е стопила, показват резултатите в изследване на компанията OpenSignal, която е успяла да картографира ситуацията в 88 държави по света. 

Справка на Economic.bg показва, че измерената средна скорост на теглене през Wi-Fi в България е 23.3 Mbps, докато през мобилни мрежи тя е 20.4 Mbps. Поглеждайки по-мащабно върху картинката, резултатите от тестовете на OpenSignal насочват към любопитна тенденция – че във все повече страни по света скоростта на сваляне през мобилен интернет изпреварва тази на безжичния Wi-Fi интернет.  В 33 от 88-те изследвани държави Wi-Fi е дал по-лоши резултати при изтегляне на информацията, уточнява BBC.

Обменът на мобилни данни се очаква да бъдат допълнително подпомогнат с предстоящото надграждане до новото поколение 5G мрежи, които предполагат многократно увеличаване на скоростите. 

Wi-Fi все пак продължава да осигурява по-висока скорост на връзка на повечето места по света. OpenSignal обаче отбелязва, че на една и съща локация може да се настроят много на брой Wi-Fi мрежи, което на практика забавя производителността на преноса на данни. 

За разлика от тях, мобилните мрежи изискват лицензиране на спектъра. Това според експертите води до по-малко натоварване на инфраструктурата и съответно осигурява по-високи скорости за пренос.  

„Усещането, че мобилните мрежи са по-лоши от Wi-Fi е погрешно“, уверява Иън Фог в своя доклад. 

Сред страните, където мобилните мрежи са по-бързи от Wi-Fi, са Австралия, Катар, Франция, Мексико, Турция и Южна Африка.

Обратно, по-високите скорости през Wi-Fi ползват потребителите в Хонконг, САЩ, Тайланд, Израел и Русия.

Като цяло в 63% от общо 50-е изследвани страни, където е налична 4G инфраструктура, мобилните мрежи са се оказали по-бързи от Wi-Fi, казва още Фог. 

Дори и след навлизането на 5G, Wi-Fi мрежите ще продължат да играят важна роля за голяма част от населението по света. Супер бързата мобилна инфраструктура от ново поколение все още е на етап „проектиране“, а на много места тя ще се забави дори повече. 
Коментари: 0