Moody`s прогнозира забавяне на „Северен поток 2” заради Дания

Пречките при изграждането на газопровода могат да отслабят позицията на „Газпром” в преговорите с Украйна

Moody`s прогнозира забавяне на „Северен поток 2” заради Дания
288 ~ 1 мин. четене

Изграждането на „Северен поток 2” може да се забави заради позицията на датските власти, които предложиха „Газпром” да изгради газопровода по нов маршрут. Това става ясно от доклад на анализатора в международната рейтингова агенция Moody`s в Москва Денис Перевезенцев.

Според експерта искането на Дания "е негативен фактор за „Газпром”.

„Разглеждането на заявлението за нов маршрут може да отнеме няколко месеца. Освен това фазата на изграждане на тръбопровода във водите на Дания ще отнеме около три до четири месеца”, заяви специалистът от Moody`s.

Пречките при изграждането на газопровода могат да отслабят позицията на „Газпром” в преговорите с Украйна за транзита на газ след декември 2019 г. „Това може да доведе и до увеличаване на задълженията по обема на транзита на газ през Украйна до 40-50 милиарда кубически метра годишно в сравнение с първоначално предвидените 10–15 милиарда кубически метра, което ще доведе до по-високи транспортни разходи в сравнение с разходите по „Северен поток 2”, обясни той.

Дания е единствената от петте страни в региона, която все още не е дала разрешение за изграждането на „Северен поток 2“ в изключителната си икономическа зона в Балтийско море.

Коментари: 0