Мостът, наречен „най-тясното място на света“

„Стъкленият прозорец“ на остров Елеутера е магическо, но и опасно място

Мостът, наречен „най-тясното място на света“

Снимка: Wikipedia

Приятелски и непретенциозен, бахамският остров Елеутера предлага перфектната ваканция. Името му пък идва от гръцката дума за свобода, и изглежда и толкова дръзко добре. Високи скали се стелят над Атлантическия океан по източния бряг. На запад, кристалната вода залива сладки бели плажове и ниска скалиста брегова ивица. Освен това може да се похвали с перфектните средни температури - 21 градуса през зимата и над 26 през лятото.

А един главен път минава по дължината на Елеутера, която се простира на 110 мили по дължина, но е само около две мили широк (и то в най-широката си точка).

Мостът на пътя, който е най-голямата забележителност на острова, се намира в най-тясната му част. Наречен е Стъкленият прозорец (Glass Window Bridge) и минава над тъмните води на Атлантическия океан и гладките тюркоазени плитчини на Карибско море. Наричат го "най-тясното място на света", защото ивицата земя е 10-ина метра.

Контрастът спира дъха. Ако сте с подходящи обувки, може да се изкачите по здравия карстов хълм над моста за по-широк изглед нагоре и надолу по тънкия остров през водите на океана и морето.

Силните бури отдавна са измили естествената каменна арка, която някога е била на мястото на днешния бетонен мост. Но американският художник Уинслоу Омър е успял да улови арката в своята картина от 1885 г. "Стъкленият прозорец". Над разпадащия се скален мост е построен бетонен.

Лошото време и бурните води могат да доведат до затваряне на моста и опасни ситуации, така че е най-добре да се избягва зоната, когато условията са лоши.

Вълните идват неочаквано и могат да вземат човешки жертви, затова всички туристи биват предупреждавани да бъдат много внимателни, когато посещават мястото.

Коментари: 0