Motorola патентова „самолекуващ се“ дисплей

Той ще бъде изработен от специален полимер с "памет"

Motorola патентова „самолекуващ се“ дисплей

Снимка: Motorola

Motorola има амбицията да създаде не просто максимално устойчив на удари дисплей, а такъв, който да може да фиксира сам нараняванията си, ако все пак му бъдат нанесени.

Неотдавна компанията е подала патентна заявка за екран със специално полимерно покритие, което има функцията да „помни“ правилната форма и съответно да я възстановява при нужда.

Своеобразното лечебно свойство се активира при нагряване, пише Engadget, като допълва, че телефонът ще може да се затопля сам, а специално приложение ще му показва къде точно трябва да започне да се самовъзстановява. Според описа на патента, предвидена е и възможност за използване на телесната температура.

Това изглежда като напълно постижима мечта за всички онези, които някога са се сблъсквали с проблема „счупен екран“. Колкото и добре да звучи обаче, има няколко уговорки, които следва да се уточнят.

Първо, става дума за заявка за патент, което само по себе си не дава гаранция, че Motorola (или компанията-майка Lenovo) ще предприеме действия по реализирането на идеята. Второ, от естетическа гледна точка въпросният полимер вероятно няма да е толкова приятен на допир и вид, както стъклото. И не на последно място, колкото и иновативен всъщност да е той, едва ли ще може да възстановява първоначалната здравина на покритието.

Все пак остава да проследим как точно и дали изобщо ще бъде реализирана идеята за "самолекуващ се" екран.

Коментари: 0