„Моята борба“ свърши часове след преиздаването си

В Германия са получени 15 хил. допълнителни заявки за книгата на Хитлер

„Моята борба“ свърши часове след преиздаването си
400 ~ 2 мин. четене

Какво завръщане почти 90 години, след като Адолф Хитлер написа „Моята борба“ и 70 години след смъртта му, неговият опус магнум отново оглави немската класация на бестселърите, пише в. Times of Israel.

Новото издание на книгата, публикувано в Германия миналия петък за пръв път от края на ВСВ, се разпродаде за часове, което накара издателите да поръчат още няколко хиляди бройки, които също свършиха за дни.

От Мюнхенския институт за съвременна история, откъдето подготвиха книгата за пазара с 3700 коментара на специалисти, целящи да унищожат идеологията на Хитлер, заявиха, че са изненадани от големия интерес към творбата. Тя е общо 2000 страници, като 800 от тях заема написаното от Хитлер, а на останалите 1200 се простират коментарите на историците.

Историкът Отмар Пльокингер, един от редакторите на изданието, коментира пред Times of Israel, че е илюзия да се смята, че в днешната интернет епоха може да спрат някого да чете труда на Хитлер, затова е по-добре, че хората са изкупили тяхната версия с коментари.

Получени са 15 хил.допълнителни заявки за книгата, като се очаква техният брой да нараства в следващите дни. Цената за една бройка на двутомното издание е 59 евро.

Според RT Мюнхенския институт за съвременна история е получил заявки да оторизира превода на книгата си на италиански, френски и английски.

Германската асоциация на учителите дори е предложила изданието на Моята борба да се изучава в училище, за да имунизират децата срещу крайнодесните идеологии. Председателят на асоциацията твърди, че е по-добре децата да се запознаят с книгата чрез нейното ревизирано издание, преподадено от професионално обучени в политиката учители, вместо да се доберат до нея през интернет, където ще я четат без напътствия.

Написана между 1924 и 1925 г. по време на престоя на Фюрера в затвора, книгата е преведена на 18 езика и продадена в 12 млн.копия по света преди 1945 г. След войната е забранена за публикуване в Германия, тъй като издателството, което държи правата върху нея, не искало никой да я чете. 

Според закона в страната обаче авторското право става общо 70 години след издаването й, заради което тя бе пусната на пазара в началото на годината.

Подкрепи Economic.bg