МРРБ откри още нарушения при строежа на „Хемус“

Платени са авансово 84 млн. лв. за изграждане на 20-километрова отсечка от участък 5, но обектът няма разрешение за строеж

МРРБ откри още нарушения при строежа на „Хемус“

Снимка: Красимир Свраков

3017 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) откри още нарушения, свързани със строителството на магистрала „Хемус“. Този път ресорният министър Виолета Комитова инспектира участък 5 от аутобана, между п.в. Александрово и п.в. Павликени, в района на община Летница.

Тя обяви, че строителството на 20-километровата отсечка още не е започнало, но е сключен договор с фирма за 97.8 млн. лв. за покупка на материали, от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик.

Не разбираме защо са платени 84 млн. лв. за участъка преди година, след като досега реално са изразходвани около 1 млн. лв.", каза министър Комитова.

Строежът не може да започне, защото предстоят отчуждителни процедури, а до момента има само влязъл в сила ПУП. За да започне строежът, обектът трябва да има разрешение за строеж, а такова до момента няма. "До започване на строителството ще се стигне след една, две или три години, след като бъдат извършени необходимите процедури", обясни регионалният министър.

Служебният министър използва момента, за да успокои, че сегашното правителство няма да пречи на изграждането на магистралата, но не може да се ангажира дали ще бъде завършена в срок до 2024 г., защото има много процедури, от които зависи това. "Спазването на срока е възможно при мобилизация на работата и на всички фирми, с които „Автомагистрали“ ЕАД е сключила договори и е платила към тях авансово милиони", каза Комитова.

Тя увери, че въпреки сагата, която се разиграва около държавното дружество „Автомагистрали“, забавени плащания към фирмите изпълнители няма да има.

По време на инскпекцията, стана ясно, че за участъци 4, 5 и 6 от магистралата има изготвени разширени идейни проекти, които са почти равносилни на технически проект. За следващите участъци – 7, 8 и 9, които са преди Търговище, в момента се извършва проектиране. Идейните проекти се очаква да бъдат приети около началото на следващата година.

Припомняме, че преди седмица, новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спря изграждането на четири моста на магистралата от участък 2, тъй като се е работило без технически проект.

Преди това служебният министър откри нарушения и в участък 6 от магистралата. При инспекция на място, беше установено, че в района също се извършват строителни дейности, но без разрешение за строеж.

Подкрепи Economic.bg