Предстои рязко поскъпване на газа през юли

Новото покачване на цените се случва, след като през юни стойността на синьото гориво бе увеличена с 20%

Предстои рязко поскъпване на газа през юли

Снимка: Красимир Свраков

1888 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Цена на газа

След като поскъпна с 20% през юни, природният газ, продаван от обществения доставчик на крайните снабдители, ще скочи с още 3.6% през юли. Това е предложението на „Булгаргаз“, обсъдено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на открито заседание. Окончателното решение ще бъде взето от регулатора на 1 юли, като дотогава държавната газова компания вероятно ще го коригира силно нагоре заради флуктоациите на цените на международните хъбове, стойността на петрола и курса на долара.

Сега предложението е за 46.88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обясни по време на заседанието, че котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива.

За последните 6 месеца международните цени на петрола се повишиха с над 50%, надхвърляйки вече 75 долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

„Независимо от това цената, която „Булгаргаз“ ще предложи за месец юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза Павлов.

В съобщение о КЕВР до медиите се посочва, че на заседанието председателят на регулатора Иван Иванов „изрази тревогата на регулатора, че високият ръст на цените на горивата неизбежно ще наложи сериозна корекция в ценовите решения, които Комисията предстои да приеме на 1.07.2021 г., както по отношение на цената на природния газ, така и за цените на топлинната енергия“.

„Данните за рязкото увеличение на цените на природния газ и на петрола на международните пазари, както и ценовият ръст на квотите за въглеродни емисии означават, че регулаторът предстои да приеме решения, с които от 1 юли се предвижда сериозно увеличение на цените за потребителите на природен газ и на топлинна енергия. Това са трудни и крайно нежелани от Комисията решения, тъй като те ще се отразят негативно на потребителите, и регулаторът е напълно наясно с това. В същото време регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и  природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на КЕВР.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с условията по търговските договори за доставка с ООО „Газпром экспорт” и азербайджанската компания и споразуменията към тях. Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ „Булгаргаз“ ЕАД  е представило към заявлението справка за общото количество природен газ за м. юли 2021 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, по програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори за доставка на природен газ.  

 

Подкрепи Economic.bg