Заведенията в Москва допускат само имунизирани клиенти

Ограниченията обаче задвижиха черния пазар и търсенето на фалшиви ваксинационни сертификати расте бързо

Заведенията в Москва допускат само имунизирани клиенти

Снимка: БТА

908 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Властите в Москва забраниха на всички служители в местните заведения да обслужват граждани, които не са ваксинирани срещу COVID-19 или нямат антитела вследствие на прекаран вирус. Това се случва седмица, след като бе въведено задължение поне 60% от служителите във фирмите от сферата на услугите да бъдат ваксинирани. Освен това на неваксинираните трябва да бъде отказано неспешно болнично лечение.

Действията на здравните власти засега не успяват да вдигнат особено темпа на ваксинация, но задвижиха черния пазар на фалшиви ваксинационни сертификати, който вече процъфтява в Русия, предава Reuters. Рекламите за незаконните документи се намират лесно в приложението за обмен на съобщения Telegram. Цените растат бързо и според анализ търсенето нараства.

Строгите мерки, до които Москва прибягва, имат за цел да насърчат хората да се ваксинират преди по-сериозен ръст на новите случаи вследствие на по-заразния индийски вариант на вируса. Към момента едва 18 млн. руснаци от около 144 милиона население са получили поне една доза ваксина.

В рамките на дни след предупреждението до московските работодатели в сферата на обществените услуги, търсенията в Google за „купуване на сертификат за ваксинация“ в района на Москва са се увеличили десетократно, заяви анализаторът на данни Борис Овчинников, съосновател на агенция за интернет анализ. Търсенията за това къде има пунктове за ваксинация в Москва са се увеличили само с 2.5 пъти.

Според източници на Reuters нелегалните сертификати са поскъпнали три пъти за последните два месеца – до около 15 хил. рубли (210 долара). С тях купувачите попадат и в официалния онлайн регистър на ваксинираните.

Твърди антиваксъри

Много руснаци се противопоставят на опитите на правителството да ги принуди да се ваксинират. Степента на ваксинация е далеч по-ниска, отколкото в повечето западни страни, въпреки че Русия е произвела своя собствена ваксина - "Спутник V". Руснаците често цитират страх от нови медицински продукти, който се утежнява от широко недоверие към властите и негативни съобщения в медиите за ваксини, произведени в чужбина.

Московската полиция заяви в изявление миналия петък, че е образувала 24 наказателни дела срещу производители на фалшиви ваксинационни сертификати. Всеки, който бъде заловен да предоставя такива удостоверения, ще бъде обект на наказателно производство, се казва в съобщението.

Проучване сред над 1600 фирмени мениджъри в Москва и Московска област от консултантската компания Action-MCFR установи, че повече от всеки четвърти смята, че ваксинацията не трябва да бъде задължителна и иска да избегне спазването на заповедта. Около 6% заявяват, че ще прибегнат до фалшиви сертификати, за да заобиколят проблема.

Подкрепи Economic.bg