Москва прави COVID ваксинацията задължителна за стотици хиляди

Руските власти се борят да насърчат хората да се имунизират, докато новите случаи на заразени с вируса растат

Москва прави COVID ваксинацията задължителна за стотици хиляди

Снимка: БТА

3128 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Ваксини срещу коронавирус

Ваксинацията срещу COVID-19 ще стане задължителна за стотици хиляди граждани в Москва, които работят в сферата на услугите. Според здравните власти това са служители, склонни да комуникират с голям брой хора ежедневно. Решението идва на фона на скока в новите случаи на коронавирус в страната и бавната ваксинация.

Ние просто трябва да направим всичко, за да стане ваксинацията масова в най-кратки срокове и да спрем тази ужасна болест, да предотрватим смъртта на хиляди хора“, заяви кметът на Москва Сергей Собянин в изявление.

Кой ще бъде засегнат от решението?

Фирмите в секторите на търговията на дребно, образованието, здравеопазването, обществения транспорт и други занаяти, които предоставят услуги на голям брой хора, трябва да гарантират, че 60% от персонала ще получат поне една доза от ваксина срещу COVID-19 до 15 юли. И ще са напълно ваксинирани от 15 август. В това число влизат и служители на салони за красота, фитнес центрове, басейни, транспортни работници, таксиметрови шофьори, работещи в кина, театри, на спортни събития и т.н.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че не се планират задължителни ваксинации в цялата страна.

„Драматична“ ситуация с COVID

През последните седмици Москва регистрира постоянен ръст на броя на новите случаи на заразени с COVID-19.

„Ситуацията с вируса продължава да се влошава драстично“, каза Собянин, когато властите обявиха 5782 нови инфекции в столицата и 75 смъртни случая.

Увеличението идва, докато руските власти се борят да насърчат хората да се ваксинират.

Миналата седмица Собянин за последно обяви, че жителите на Москва, които получат първата си доза от ваксината, ще бъдат автоматично включени в лотария за кола. Въпреки че Русия беше сред първите страни в света, които пуснаха препаратите срещу COVID-19, темпът на ваксинация е по-нисък от този в много други държави.

Приблизително 12% от населението на страната е поне с една доза, сочат данните към началото на юни. В Москва процентът е малко по-висок – около 14% от общо над 12 милиона жители.

Подкрепи Economic.bg