Новото ръководство на „Автомагистрали“ чака Търговския регистър

Служебният министър Комитова заяви, че след вписването в Агенцията по вписвания на новото ръководство, Стоян Беличев ще бъде освободен

Новото ръководство на „Автомагистрали“ чака Търговския регистър

Снимка: МРРБ

988 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Директорът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев, когото регионалният министър арх. Виолета Комитова неуспешно опитва да отстрани вече няколко седмици, ще напусне поста едва след вписването на ръководните промени в Търговския регистър. Това заяви Комитова в интервю за bTV. Беличев е обвинен от служебния министър в лошо управление на дружеството.

Комитова заяви, че е искала да се разделят по цивилизован начин, но е загубено ценно време, тъй като Регистърът отказва да впише новото ръководство,  Беличев беше в отпуск. След това се стигна до сагата с писмата, които се разменяха между двамата.

Според Комитова управлението в дружеството трябва да се промени, като се засили контролът. МРРБ ще предложи конкретни мерки за подобряване на контрола – всички проекти да се случват задължително с обществени поръчки, но без инженеринг, т.е. с проектиране на количествени сметки за необходими материали, които ще са нужни. След това да се обявяват поръчки за надзор и за избор на строител.

„Когато дойде време строителните фирми да се състезават, те да взимат предвид количествените сметки и да се състезават по това направление. Строителството да почва само след разрешение за строеж, защото преди него е незаконно“, коментира тя, допълвайки как може да се контролира и процеса след като бъдат завършени проектите.

„След като се построи Х пътя, да се въведе в експлоатация и в края и началото му да се постави информационна табела от кого е построен, кога е въведен в експлоатация и телефон, на който гражданите да сигнализират за нередности“, обясни Комитова, заявявайки, че така ще се използва цялата енергия на гражданите, които и без това подават много сигнали.

Комитова заяви, че не е казвала, че авансови пари може да се връщат, но допълни, че по сключените договори, трябва да бъдат изпълнено определени дейности.

„Договорите може да станат нищожни, ако те не се изпълнят в определения срок.“

Комитова коментира и казуса „Златен век“, като заяви, че МРРБ ще излезе с окончателно становище по него съвсем скоро.

Подкрепи Economic.bg