На 90 години Уорън Бъфет влезе в клуб „100 милиарда“

Той е шестият член на клуба, в който всъщност можеше да бъде много по-рано

На 90 години Уорън Бъфет влезе в клуб „100 милиарда“

Снимка: БТА

2027 ~ 2 мин. четене

Уорън Бъфет е на върха в класацията по богатство в света от десетилетия, но през последните години горещата му ръка се охлади и той пропадна надолу на фона скока на технологичните милиардери. Сега, на 90-годишна възраст, неговото нетно състояние надхвърли 100 млрд. долара.

Богатството на председателя на Berkshire Hathaway скочи в сряда до 100.4 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index. Това прави Бъфет шестият член на клуба с инвеститори със състояние от над 100 млрд. долара – в групата влизат още Джеф Безос, Илон Мъск и приятелят му Бил Гейтс.

Комбинираното богатство на клана нараства бързо, подхранвано от правителствените стимули, политиката на централната банка и нарастващия пазар на акции.

Berkshire, източникът на почти цялото богатство на Бъфет, е започнал добре 2021 г., посочва Bloomberg. Акциите на компанията нарастват с 15% тази година, изпреварвайки 3.8% печалбата на индекса S&P 500. За това помогна неотдавнашното решение на Бъфет да похарчи рекордни суми за обратно изкупуване на собствени акции на Berkshire, забележителна промяна за инвеститор, който преди предпочиташе да използва парите си за закупуване на други бизнеси или обикновени акции.

През последните години Бъфет се бори да намери значителни сделки, които да предизвикат растежа на Berkshire, отчасти поради огромния размер на конгломерата. Това е причината акциите да се представят по-слабо от S&P 500 през последните пет години. Но през 2020 г. Бъфет похарчи рекордните 24.7 млрд. долара за обратно изкупуване, а заявленията показват, че до средата на февруари вече се е сдобил с книжа на стойност най-малко 4.2 млрд. долара.

Прехвърлянето на сумата от 100 млрд. долара е още по-забележително, като се има предвид колко средства е отпуснал милиардерът от Омаха. Бъфет е съосновател на кампанията за насърчаване на милиардерската филантропия – Giving Pledge, и от 2006 г. насам е дарил над 37 млрд. долара в акции на Berkshire. Без тези подаръци, които са намалили притежанията му от Berkshire Class A акции почти наполовина, той би имал богатство в размер на над 192 млрд. долара.

Свръхбогатите натрупаха зашеметяващо състояние – само през 2020 г. най-състоятелните 500 души в света увеличиха активите си с 1.8 трлн. долара. Това подчертава К-образното възстановяване, което се случва в САЩ на излизане от пандемията. Докато милиони непропорционално бедни, хора от работническата класа и малцинствата остават безработни, богатите наблюдават нарастване на доходите и нивата на нетната си стойност благодарение на динамичния фондов пазар и нарастващите цени на жилищата.

Междувременно над 8 млн. американци – включително много деца – са изпаднали в бедност през втората половина на миналата година, сочи анализ на икономистите Брус Майер от Чикагския университет, Джеймс Съливан от Университета на Нотр Дам и Джехоун Хан от университета в Жежианг.

Бъфет добави 1.9 млрд. долара към състоянието си в сряда, когато акциите на Berkshire Class A достигнаха рекордно високо ниво, като помогнаха за втори ден печалба за S&P 500.

Коментари: 0