На финансовите пазари всичко е лихви

Търговците настройват поведението си спрямо ЕЦБ и Фед. За да не бъдете изненадани, купувайте злато, сребро, платина и паладий, съветва Бисер Манолов

На финансовите пазари всичко е лихви
3896 ~ 2 мин. четене

През последната седмица на първия месец от годината финансовите пазари изглеждат странно спокойни. Даже и „прословутите“ цени на петрола намериха ниво на баланс около 30 долара за барел. По същия начин изглеждат и фондовите пазари. Доларът също навлезе в зоната на покой спрямо основните валути. 

Сигурно се питате какво става? Много просто, казано в прав текст - „всичко е лихви“. И финансовите пазари се въртят около това. 

След заседанието на Европейската централна банка на дневен ред е заседанието на Федералния резерв на САЩ. Почти сигурно е, че този месец няма да има промяна на лихвите в САЩ, но икономистите са се „наточили“ за посланията в речта на г-жа Йелън непосредствено след като бъде оповестено решението на банката. Всички гадаят, дали тя ще говори като „гълъб“ или като „ястреб“, т.е. дали речта е в посока на намаляване на лихвите (като гълъб), или в посока увеличаване на лихвите (като ястреб). 

Да, във финансовия свят всичко е лихви. Всички търговци настройват поведението си от една пресконференция на Европейската централна банка до следващата пресконференция на Федералния резер. Това със сигурност напомпва прекомерен риск във финансовата система. Някак си вече не се коментира колосалната задлъжнялост на най-големите икономики. Забелязва се едно успиване от страна на основните играчи. 

Само да припомня, че съотношението държавен дълг към БВП на САЩ е 103%. За Еврозоната това съотношение е близо 93%, за Япония е над 230%, Италия - 132%, Франция -96%. Само си представете, когато света навлезе в цикъл на покачване на лихвените проценти, какво ще стане. Някак си финансистите и икономистите приемат ниските нива на глобалната инфлацията за дългосрочна тенденция. 

Според мен най-късно до две години нещата по отношение на инфлацията ще изглеждат по коренно различен начин, което ще доведе до пръсване на балона на държавните дългове. Най-парадоксалното е, че най-ниско задлъжнели са по-слабо развитите икономически държави, но когато настъпи глобалната криза с държавните дългове, те ще пострадат най-много. 

Не трябва да има абсолютно никакво съмнение, че такава криза предстои. Този проблем ще бъде изключително тежък за Европейската централна банка в качеството и на най-големият притежател на държавен дълг емитиран от държавите-членки на еврозоната. Само си представете какви загуби ще трябва да отпише ЕЦБ, но това е тема на друг разговор. 

За да не бъдете изненадани, просто купувайте злато, сребро, платина и паладий. Успех на всички.

Подкрепи Economic.bg