На каква възраст прахосваме най-много от времето си?

106 дни годишно преглеждаме интернет и телевизия

На каква възраст прахосваме най-много от времето си?

Възрастта, на която хората са най-склонни да прахосват времето си, е 26 години. Това сочат резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на организацията "Баундлес", цитирано от в. "Дейли експрес". 

Изследването разкрива, че 26-годишните индивиди обикновено губят в "празни занимания" 71 минути дневно. Това се равнява на 432 часа годишно, или на 54 работни дни. 

Хората от възрастовата група между 25 и 34 години признават, че прекарват 1 час и 34 минути дневно в социалните мрежи и 1 час и 26 минути в размяна на съобщения.

2 часа и 20 минути на ден се прахосват в гледане на телевизия. Час и 37 минути се губи в сърфиране или пазаруване в интернет.

Прахосаното в тези занимания време се равнява на 106 дни годишно. 

След 35-годишна възраст хората започват да организират времето си по-добре. Индивидите във възрастовата група между 35 и 44 години признават, че губят 57 минути дневно. След 45-годишна възраст пропиляното време спада до 52 минути. 

И възрастните, и младите губят повече време от предшествениците си. В резултат на това семействата днес прекарват по-малко качествено време заедно, отколкото в миналото. 

Един на всеки четирима възрастни признава, че прекарва по-малко време с близките си, отколкото преди пет години. Една трета отдават това на професионалната си заетост. Една четвърт обаче не крият, че телевизията и цифровите устройства отвличат вниманието им. 

Макар интернет да улеснява живота на съвременните хора, близо една трета от тях признават, че наличието му им създава усещането, че губят представа за реалността. 

Постоянното взиране в екраните на компютри или преносими устройства кара една пета от потребителите да се чувстват изморени, 15 процента - летаргични, а десет на сто - раздразнителни. 

Любовният живот на съвременните хора също страда заради часовете, прекарани пред екрана или на дивана.

Една четвърт от участниците в допитването признават, че биха искали да правят повече секс с партньора си, но не им остава време. Над една трета споделят, че искат да си намерят ново хоби, като например йога. Над 40 процента от анкетираните казват, че биха се посветили на четенето на книги, ако се сдобият с повече време, а една трета - на спорт.

Коментари: 0