На всеки два дни през 2017 г. се е „раждал“ по един нов милиардер

Това сочи доклад на благотворителната организация Oxfam

На всеки два дни през 2017 г. се е „раждал“ по един нов милиардер

Снимка: Pexels

На всеки два дни през 2017 г. в света се е появявал по един нов милиардер, сочи доклад на благотворителната организация Oxfam, публикуван в понеделник. Целта на проучването е да обърне внимание на неравенството в благосъстоянието на хората, съобщава CNBC. 

В глобален мащаб милиардерите наброяват 2 043, сочи документът, с уточнението, че изчисленията са направени на база на долара. 

Растежът богатството на милиардерите в света е очевиден: богатството им се е увеличило с 762 млрд. долара през 2017 г. - сума, която може многократно да реши проблема с крайната бедност. 

82% от създаденото общо богатство са отишли при едва 1% от хората. За сметка на това пък благосъстоянието на 50% от хората не се е увеличило изобщо. 

Илюстрация на неравенството е простият факт, че тримата най-богати американци – Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет, общо имат повече пари от половината население на САЩ.

Oxfam изготвя своя доклад на база на данните от Forbes и Credit Suisse Global Wealth. Богатството се изчислява като от активите на физическите лица се извадят дълговете. 
Коментари: 0