Над 116 млн. лв. влизат в малкия и среден бизнес

4,5% ръст на икономиката е целта за новата година, обяви премиерът Бойко Борисов

Над 116 млн. лв. влизат в малкия и среден бизнес

Снимка: Стоян Йотов

3662 ~ 2 мин. четене

Над 116 млн. лв. влизат в малките и средни предприятия безвъзмездно. Надявам се през новата година икономиката да достигне 4,5% ръст. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на церемония за връчване на подписаните договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

На събитието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, отговарящ за европейските фондове и икономическата политика и министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде репортер на Economic.bg.

„Над 1 млрд. евро чакат да си изготвите проектите и да си вземете парите безвъзмездно”, допълни Борисов. Премиерът определи сегашния ръст на икономиката от 3% като недостатъчен и изрази надежда той да достигне стойност от 4,5%.

Министър-председателят пожела на фирмите да създават работни места, да повишат конкурентоспособността и износа, което да доведе до ръст на икономиката.

„Благодаря на ЕК за това, че беше изключително коректна към България и към края на 2015 г. всички изпратени фактури вече са изплатени. Това е добра оценка за администрацията, министерствата и общините”, изтъкна премиерът.

„Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80%-82% усвояване. Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие”, където 3,5 млрд. лв. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване”, заяви Борисов.

„Парите се движат и тръгват към бизнеса една година по-рано, отколкото по предишната ОП „Конкурентоспособност”, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че най-голям брой предложения – 57, са в северозападния регион. Докато при предишния програмен период, те са били 0.

„По трите крайни срока имаме над 1300 проекта – много висок интерес, на фона на всички мрачни прогнози. Истинското благосъстояние се формира чрез повече конкурентоспособност на предприятията”, обясни той.

„Когато говорим за 2015 г., искате ли да ви припомня какви бяха прогнозите за растеж в края на 2014 г. – между 0,6% и 0,8%. Резултатът, който бе постигнат в края на годината, е повече от 3 пъти по-висок от направените прогнози”, заяви вицепремиерът.

„Надявам се всички фактори и предпоставки да бъдат налице, за да може растежът в края на годината да е с пъти по-висок от направената прогноза. Тук са необходими много усилия от всички”, допълни Дончев.

Подкрепи Economic.bg