Над 150 души са завели колективен иск срещу НАП

Всеки от тях иска по 1000 лв. обезщетение заради масовото изтичане на лични данни

Над 150 души са завели колективен иск срещу НАП

Снимка: Economic.bg

Над 150 души са завели колективен срещу Националната агенция за приходите (НАП) заради изтичането на личните данни на милиони български граждани. Ищците искат по 1000 лв. обезщетение. Делата ще се водят от кантората, в която членуват адвокатите Ивайло Юруков и Георги Гочев, обявиха те в сутрешния блок на „Нова телевизия”.

Теч на данни от НАП

„От цялата кантора – четирима адвокати, които работим заедно, само адвокат Светла Юрукова не е потърпевша от теча. Така че тя ще води делото. Ние сме завели иск на 157 души срещу НАП. Точната хипотеза е „субективно съединяване на искове”. В него може да се включват допълнително участници. Всеки пострадал може да прецени дали да заведе индивидуален иск или да се групира с други пострадали на този принцип”, обясни Юруков.

„1000 лева е цената на иска, която сме определили на базата на неимуществените вреди, които твърдим да са претърпени от лицата. Идеята е такава, че когато съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди, го присъжда по справедливост”, допълни колегата му Гочев.

Юруков обясни, че е възможно различните участници в иска да получат различни размери на обезщетението. А процесуалния способ за определянето на такъв са свидетелските показания.

Другата особеност е, че личните данни на отделните граждани, които са изтекли, са с различен обем, обясни Гочев.  Колегата му Ивайло Юруков е на мнение, че е напълно възможна и кражбата на самоличност.

Коментари: 0