Над 360 000 американци остават без задгранични паспорти заради дългове

В САЩ действа закон, който забранява издаването и преиздаването на документа при просрочие над 51 хил. долара

Над 360 000 американци остават без задгранични паспорти заради дългове
1852 ~ 1 мин. четене
Най-малко 362 000 американци с просрочени данъчни задължения ще бъдат лишени от нови или няма да им бъдат подновени изтичащите задгранични паспорти, ако не се издължат. Информацията е предоставена от данъчната служба на САЩ (IRS) на The Wall Street Journal.

Изданието е поискало подробности относно прилагането на закона, приет през 2015 г., който забранява на IRS и на Държавния департамент да издават паспорти на хора, които имат просрочени дългове за над 51 хил. долара.

Говорител на IRS казва, че 362 000 души са настоящите данъчни длъжници, които са засегнати от закона. Агенцията има задължение да изпраща имената им до Държавния департамент, който има ангажимент да издава задграничните паспорти. Законът започна да действа от февруари тази година, а по данни на Държавния департамент вече има откази.

Данъчната служба обяснява, че вече има ефект от закона. Един длъжник е платил наведнъж 1 млн. долара, за да избегне забраната да пътува. Към края на юни общо 220 души са изплатили изцяло задълженията си, внасяйки 11.5 млн. долара в хазната. Други 1 400 човека са подписали споразумения за разсрочено плащане на просрочените си дългове.
Подкрепи Economic.bg