Над 380 фирми на най-голямото изложение на храни и напитки в България

Министрите Десислава Танева и Божидар Лукарски откриха събитието

Над 380 фирми на най-голямото изложение на храни и напитки в България

Снимка: Стоян Йотов

3995 ~ 2 мин. четене

Още през следващата година на изложенията в Германия и Франция страната ни ще бъде представена с нова концепция и по нов начин. Това обяви министър Десислава Танева по време на откриването на изложенията за хранително-вкусова промишленост Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и SIHRE в Интер Експо Център. Събитието се провежда четири дни – от 11 до 14 ноември. Официални гости на откриването бяха още министърът на икономиката Божидар Лукарски,  зам.-министърът на земеделието на Унгария Каталина Тот, представители от браншовите организации от хранително-вкусовата промишленост.

Министър Танева призова участниците в ползотворни дискусии така, че браншът да успее да отговори на все по-високите изисквания на потребителите. „Държавата в лицето на Министерство на земеделието и храните полага усилия да направи устойчив агросектора и хранителната индустиря. В момента тече последният прием за календарната 2015 г. от новата Програма за развитие на селските райони по мярка 4,2 , по която предприятията ще могат да кандидатстват за инвестиции.”, допълни Танева.

Това е бизнесът, който ежедневно присъства на вашите трапези, той създава вкуса и качеството и запазва традициите. В него са заети и се изхранват повече от 100 хил. семейства. В последната една година България е сериозен износител на храни, между които на първо място са тестените и сладкарските изделия. Това обяви Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

„Надявам се и ние като министерство да дадем сериозна възможност на малките и средни предприятия, които преобладавт днес на изложението, достъп до бързо и лесно финансиране и да повишим заедно приноса на хранително-вкусовата промишленост към БВП на страната.”, сподели Лукарски.

Официалните гости направиха обиколка, за да се запознаят отблизо с фирмите и техните продукти. 

Събитието е уникално по мащаб за България, обявиха организаторите. То включва над 380 компании, а очакванията са да има повече от 17 000 посетители. Наред с многобройните български производители, в изложението взимат участие и преработватели, дистрибутори, чуждестранни изложители от Гърция, Румъния, Испания, Полша, Словакия, Германия, Австрия и др. 

Освен запознаването с производителите и дегустации, ще има семинари, дискусии и кръгли маси. Утре стартира националната кампания „Храната-път към здравето”, а днес и утре ще се проведе националната квалификация на най-престижното състезание за профес готвачи Bocuse d`Or. 

Една от целите на изложението Интерфуд & Дринк е осъществяване на тясно сътрудничество между унгарския и българския бизнес в сферата на хранително-вкусовата промишленост. По този повод 15 унгарски производители и вносители на храни и напитки участват със свои продукти на изложението.

Подкрепи Economic.bg