Надеждите за лек срещу Covid-19 доведоха до колебания на пазарите в САЩ

В Европа ценните книжа единодушно вървяха в положителна посока, подкрепени от растящите цени на петрола

Надеждите за лек срещу Covid-19 доведоха до колебания на пазарите в САЩ

Снимка: БТА

1212 ~ 3 мин. четене

Уолстрийт изпрати четвъртък с доста волатилна търговия, донякъде продиктувана от надеждите за намиране на лекарство за COVID-19. От доклад на Световната здравна организация противовирусният препарат „Ремдезивир“ на компанията Gilead Science претърпя неуспех при клиничните тествания като възможно лечение на коронавируса. Това уби надеждите към момента за справяне с пандемията, което  доведе до турбулентност на пазарите.В смесена търговия индустриалният индекс прибави близо 40 пункта към стойността си, докато S&P 500 завърши на отрицателна територия, изоставайки с -0.05% до 2797.80 пункта.

В Европа ценните книжа единодушно вървяха в положителна посока, подкрепени от растящите цени на петрола и добрите финансови резултати за първото тримесечие на годината. Водещите индекси – тези на Германия и Великобритания се покачиха с близо 1 процент всеки. DAX приключи търговската сесия при ниво от 10513.79 пункта, докато FTSE 100 се спря при 5826.61 пункта.

Цените на петрола, които са показател за икономическото здраве и глобалното търсене продължиха да ръстът през изминалия ден, като щатския лек суров петрол поскъпна с 18.41% до 16.85 долара за барел, докато сорта Брент се търгуваше при цена от $21.77 в края на деня. Очакванията за ограничаване на добива на нефт от страна на големите производители и напрежението между САЩ и Иран подкрепиха възходящото движение, след като цената достигна безпрецедентни минимуми.

На фона на лошите икономически данни в САЩ  за седмичните молби за помощи при безработица щатския долар остана под натиск от основните си конкуренти. Това повиши цената на златото с близо процент до 1730.80 долара за трой унция, докато среброто повиши стойността си до $15.25.

Бизнес климат в Германия

IFO Института по икономически проучвания ще изнесе данни за бизнес климата на най-голямата икономика в ЕС. Индекса измерва текущия бизнес климат в Германия и очакванията за следващите 6 месеца на база проучване направено между производители, строителни фирми, продавачи на едро и дребно. Очакванията са за спад на индекса до 80.5.

Gilead Science

Акциите на фармацевтичната компания поевтинява в четвъртък, след като тестовото им лекарство срещу коронавирус се провали. На дневна графика се формира двоен връх, който показва изтощение на основното възходящо движение и може да е сигнал за предстояща корекция на цената. Възможност за продажба ще имаме при дневно затваряне под 50 дневната средна, въпреки надеждите скоро да измислят лек за вируса, което би изстреляло акциите на компанията.

NZD/USD

Валутната двойка консолидира през последните дни около психологическата зона при 0.6000 и остава под натиск от 50 дневната SMA. Ценовото движение за последните 6 дневни свещи показва подкрепа на цената и ограничаване на опитите за понижение. Очакваме пробив над тренд линията съчетан с възходящо пресичане на индикатора Стохастик, което би дало сигнал за покупка.

Copper

Цената на медта започна да поскъпва след като отскочи от минимума при 200 долара, но все още остава ограничена под определящата низходящ тренд подвижна среща. Подходяща позиция е покупка на суровината след пробив над 50 SMA и възходящо пресичане на индикатора Стохастик.

S&P 500

Широкият индекс на САЩ се възстановява, при което възходящото движение образува канал, който налага тренд линии на съпротива и подкрепа. Стойността на S&P 500 се намира до долната граница на канала и ако последва импулсен пробив под линията на подкрепа очакваме спад до 2500 пункта.

Подкрепи Economic.bg