Най-голямата в света вятърна централа на вода е почти готова (видео)

Едно завъртане на турбините ѝ може да захранва среден по размер дом за цял ден

Най-голямата в света вятърна централа на вода е почти готова (видео)

Снимката е илюстративна

Снимка: Wikimedia

Най-голямата в света вятърна централа, разположена върху вода, е почти завършена. Нейният силует вече се очертава край източното крайбрежие на Великобритания, пише CNN. Ключовият проект демонстрира кой е един от възможните пътища за справяне с климатичните промени в глобален мащаб.

Разположена на 120 км от крайбрежието на английското графство Йоркшир, централата Hornsea One ще произвежда достатъчно електричество, за да захрани 1 млн. британски домове. Новото съоръжение ще бъде завършено тази година.

Проектът обхваща област, чиято площ е по-голяма от тази на Малдивите или Малта. Централата е разположена доста по-навътре в морето, отколкото която и да е друга. Състои се от 174 вятърни турбини, всяка от които е способна да генерира по 7 мегавата енергия. Всяка от кулите за турбините е висока почти 100 м. Перките на са с диаметър, по-голям от на лондонското виенско колело (London Eye).

Според Стефан Хунингс, старши проектният мениджър на Orsted – датската компания, която строи централата, едно завъртане на турбините може да захрани един средноголям дом за цял ден.

Проектът ще доближи Великобритания до постигането на целта ѝ до 2030 г. една трета от електричеството в страната да се генерира от вятърни централи, разположени в морето.

Като цяло това е един от точно този тип проекти, които могат да помогнат на правителствата да постигнат целите за опазване на околната среда, изложени на проведената тази седмица среща на ООН, посветена на действия срещу промените в климата. На нея около 77 държави се ангажираха до 2050 г. да ограничат емисиите си парникови газове до нетна нула – колкото отделят в атмосферата за ден, толкова и да премахват от нея.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще бъдат от ключово значение за постигането на световните цели в областта на климата. Въпреки ангажиментите, поети чрез подписаното през 2015 г. Парижко споразумение за климата, световните емисии са продължили да се повишават и през 2018 г. Същевременно глобалното търсене на електричество се е повишило с най-бързия си темп от десетилетие насам, сочи доклад на Международната агенция по енергетика (IEA). Според въпросния доклад една трета от общите емисии въглероден диоксид са дошли от горенето на въглища в топлоелектрическите централи (ТЕЦ).


Коментари: 0