Гърция избра първата жена президент

Екатерини Сакеларопулу беше предложена от министър-председателя Кириакос Мицотакис и подкрепена от три партии

Гърция избра първата жена президент

Снимка: БТА

С 261 гласа от общо 300, гръцките депутати избраха днес Екатерини Сакеларопулу за президент на републиката, съобщи АНА-МПА. Тя беше предложена от министър-председателя Кириакос Мицотакис и ще е първата жена, която ще заеме президентския пост в Гърция, както и първата кандидатура, която е подкрепена от три партии в парламента (Нова демокрация, СИРИЗА и Движението за промяна).

Сакеларопулу беше избрана още при първото гласуване, като събра подкрепа, много по-широка от изискваното от гръцката конституция квалифицирано мнозинство от две трети, т.е. 200 депутати.

При поименното гласуване от 294 присъстващи депутати за Сакеларопулу гласуваха 157 от управляващата партия "Нова демокрация", 82 от лявата СИРИЗА, 22 от лявоцентристкото "Движение за промяна". Въздържаха се депутатите от Гръцката комунистическа партия, от националистическото Гръцко решение и от МеРА25 - партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

Сакеларопулу ще стане 13-ият президент на Гърция и ще замени на поста досегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще положи клетва на тържествено заседание на парламента веднага след изтичането на мандата на Павлопулос на 13 март.
Коментари: 0