Най-губещите компании от напрежението между Турция и Русия

Кой ще пострада от влошаването на отношенията между двете страни?

Най-губещите компании от напрежението между Турция и Русия
3722 ~ 2 мин. четене

Загубите за руските и турските компании могат да бъдат огромни, ако се влошат отношенията между двете страни. Русия бе най-големият вносител на суровини и продукти за Турция през 2014 г., надминавайки Китай с внос от 25 млрд. долара, пише Bloomberg. Над 12% от туристите в Турция са руснаци, което ги нарежда на второ място след Германия.

След сваления руски самолет по сирийската граница вчера, руският президент Владимир Путин обясни, че този инцидент ще има „сериозни последствия“. Лирата и рублата паднаха незабавно.

Анализатори и мениджъри смятат, че от влошаването на руско-турските отношения могат да пострадат следните компании:

 

Gazprom PJSC

Акциите на компанията паднаха с 4,2% във вторник в Москва

Турция е вторият най-голям пазар на Русия за износ на газ. Русия планира и газова връзка през Турция, което ще отклони износа за Украйна. Тези дискусии могат да приключат ако напрежението между Русия и Турция ескалира, казва Вадим Бит-Аврагим, финансов мениджър в Kapital Asset Management LLC в Москва.

Rosneft, Lukoil

Акциите на компанията паднаха с 2,9%

Турция е вторият най-голям пазар на Русия за износ на газ и страната разчита на компаниите Роснефт, Лукойл и Газпром за задоволяване нуждите на населението.

Magnitogorsk Iron & Steel OJSC

Спад от 1,6%

Руският производител на стомана е инвестирал повече от 2 млрд. долара в турски завод през 2007 г. Той отвори през 2012 г. и може да произведе 2,3 млн. тона стоманени продукти за година. Рускаъта компания обмисля от 2012 г. продажбата на част от активите си, но все още не е постигнато споразумение.

Turkish Airlines

През септември авиокомпанията стана най-големият превозвач, който обслужва Русия с 16% ръст на пътнците през 2015 г. През тази година турската компания е превозила над 1 млн. пътници, имайки предвид увеличаването броя на ежеднвените полети до Москва и добавянето на шест нови дестинации.

Sberbank PJSC

Спад с 4%

През 2012 г. кредиторът е отчел 21% спад на печалбата си за третото тримесечие. През юли тази година Sberbank излезе с план да продължи присъствието си в Русия като отчете значителен растеж.

Подкрепи Economic.bg