Най-лошият ден на Бил Гейтс

Милиардерът разкрива отговора в нов биографичен филм на Netflix

Най-лошият ден на Бил Гейтс

Гейтс с майка си

Снимка: Twitter профил Бил Гейтс

Бил Гейтс е завладяващ по много причини: богатството си, навиците си, идеите си. Новият документален филм на Netflix „В ума на Бил: Декодиране на Бил Гейтс“ обхваща всички тях. Следва неговото необикновено пътуване - от глобализацията на офис софтуера до изграждането на една от най-влиятелните компании в света, превръщането му в най-богатия човек и сега, водещ най-голямата му фондация.

"Но причината да съм очарован от Гейтс няма нищо общо с това. Не неговият успех, или начинът му на мислене, или неговият подход към решаването на най-критичните проблеми в областта на технологиите са причините. За мен най-интересното за него е това, което ни учи, какво означава да си човек", пише Никлас Гьоке в "Бизнесинсайдър".

През цялата поредица на Netflix интервюиращият задава на Гейтс глупави въпроси, тип лексикон: "Коя е любимата ви храна? Кое е любимото ви животно? Какво ядете за закуска?". Но от време на време той хвърля няколко опасни топки, може би, за да хване Гейтс неподготвен и да го накара да избяга от заучените отговори. 
Докато в един момент интервюиращият задава този въпрос: "Кой беше най-лошият ден в живота Ви?"

Гейтс е сложен човек. Той е резервиран, но изглежда с лекота отговаря на всякакви въпроси. Но този е различен. Той сякаш се присвива. Поглежда надолу. Изглежда, че мисли, но всъщност не е така. Той знае какво има да каже - просто не иска да го каже. Никой не би. Но накрая казва:

"Денят, в който майка ми почина".

Там, седейки в библиотеката на имението си за 127 милиона долара, е човек, който е постигнал всичко, което е възможно да се постигне. Чийто живот - поне за нас външните хора - се определя от бизнес успеха му.

И въпреки това не казва нищо от това: „Денят, в който Стив Джобс ме обвини в кражба“. Или: „Денят, когато ме унижиха, като се ударих в лицето с пай по време на посещение с белгийски бизнесмени и правителствени лидери".

Не казва също: "Денят, когато бяхме принудени да платим 1,3 милиарда долара антитръстови глоби."

Не, най-лошият ден в живота на милиардера от Microsoft е денят на смъртта на майка му.

Без значение кой сте или кого се стремите да бъдете, смисълът на живота не е в парите или статус, или дори властта. Не става дума дори за наследство.

Животът е заради хората; хората, които срещаш, хората, които ти липсват. Дори хората, които мразиш. Най-вече животът е за хората, които обичаш. Някои от тях ще умрат и никога нищо няма да ги върне.

Всеки от нас има ограничено време. Но когато става въпрос за прекарването му с тези, които са ни най-скъпи, може да имаме още по-малко. Гейтс ни напомня за този факт. Това е най-големият му урок.
Коментари: 0