Най-после лекари влязоха в лагера в Харманли

Четирима специалисти преглеждат мигрантите

Най-после лекари влязоха в лагера в Харманли
3746 ~ 1 мин. четене
Най-после лекари са влезли в бежанския лагер в Харманли, съобщава БТА. Това се случва седмица след разпространяването на слуха, че хората в лагера „пръскат зарази“, а Министерството на здравеопазването разпореди лагерът да бъде затворен. Ограничаването на достъпа пък беше една от причините хората вътре да се разбунтуват и в крайна сметка да се стигне до сблъсъци с полицията.

От събота сутринта в лагера, където вече има само семейства, се извършват прегледи от лекари. По данни от РЗИ - Хасково към 13 часа в събота през седемте специалисти от 4 специалности - инфекционисти, паразитолози, кожни болести и хирург, са преминали към 60 души.

Пристигналите днес медици са от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив и от столичната "Александровска" болница. „Прегледите текат нормално, настанените в центъра съдействат напълно на лекарите“, уточни директорът на регионалната здравна служба д-р Соня Димитрова.

В същото време вървят и възстановителните работи на щетите по сградния фонд, причинени след бунта на 2000 мигранти в четвъртък.

С усилени темпове се изгражда липсващата ограда от западната част на лагера. Тя ще е висока 2 метра. "Центърът се връща към нормалния си ритъм на живот, обстановката е спокойна и няма напрежение", обобщи временният директор Димитър Захариев.
Подкрепи Economic.bg