Най-страховитите коледни обичаи по света

Вижте ги

Най-страховитите коледни обичаи по света
По какво ще познаете, че сте в България по време на коледните празници. Толкова е просто! Може да сте сигурни, че сте в България по време на Коледа, ако не станете свидетели на някои от следващите меко казано странни рождествени обичаи, митове и легенди които по някаква извратена причина светът чества.

Сърбия

Децата в Сърбия се оказват доста зловещи, а алчните им малки ръчички, ламтящи да се докопат по-рано до коледните подаръци, поставят началото на един много позитивен обичай. Две недели преди Коледа децата връзват майките си и им крещят „Мамин ден, мамин ден, какво ще направиш, за да излезеш от плен?”. Тогава майките се виждат принудени да дадат част от подаръците по-рано, за да се освободят. Идната неделя малките изродчета правят същото и с бащата. За да има баланс обаче , в Сърбия има и ден, в който родителите връзват децата и ги карат да обещаят, че ще са послушни през годината. 

Южна Африка

Децата в Южна Африка определено са по-дисциплинирани от сръбските. Те са научени никога, ама никога да не крадат сладките, предназначени за Дядо Коледа. Причината за това е злокобната легенда за малко момче на име Дани, което направило именно това. Баба му толкова се ядосала, че го убила, а духът му до ден днешен обитавал домовете на лошите деца по Коледа.

Португалия

Дали тази традиция изхожда от темперамента на бабата на Дани, историята мълчи, но в Португалия по Коледа семействата си организират съвсем обикновена вечеря с духовете на починалите си роднини. Там семействата слагат на масата допълнителни прибори и ястия за хората от оня свят, за да вечерят заедно с тях и да имат успешна година.

Исландия

Ако не сте чували за Грила, то много деца в Исландия я познават. Или по-скоро са я познавали, преди да бъдат изядени от нея. Митът разказва за въпросната вещица, която имала ненаситен апетит към непослушни деца Коледа, когато напускала планините, за да търси непослушни малки създания. После защо исландските деца са толкова дисциплинирани…

Пуерто Рико

Ако коледната радост дотук ви се е сторила недостатъчна, ето една пуерториканска идея как да продължите следколедните празненства. Подобно на нашия Ден на шегата – 1-ви април, 28-ми декември  там е обявен за ден, в който да измамиш някого. С тази разлика, че малко солени идват тия шеги. В някои от градовете там, мъжете се преобличат като войниците на крал Ирод и отвличат деца, а хората трябва да им дават сладки в замяна на свободата на малките пакостници.

Великобритания

Според британски обичай, всеки член на семейството трябва да завърти традиционния за там коледен пудинг по часовниковата стрелка и да си пожелае нещо. Някои крият в пудинга и сребърна монета, а този, който я намери, ще има късмет цяла година. Общо взето… нещо, като нашата баница.
Коментари: 0