Най-цветните сгради в света

Те определено привличат вниманието и отправят своите послания

Най-цветните сгради в света
2123 ~ 2 мин. четене

Едно е да се проектира сграда, но съвсем друго е в архитектурата да се използват всички възможни цветове на дъгата. Често прекомерната употреба на цветни елементи може да се превърне в гаф, вместо в подвиг.

Има обаче и много положителни примери. Използвайки архитектурната си мощ, авторите на сградите в галерията са доказали, че многоцветната сграда може не само да привлече вниманието на публиката, а да се впише в обграждащата среда  и да отправи силно послание, пише „Архитектурен дайджест”.
Вижте най-цветните архитектурни творения в галерията:
1. Холандският институт за звук и визия
Сградата е проект на Вилем Ян Ньотелингс и Михиел Ридийк. Намира се в югоизточната част на Амстердам, известна като център на холандската телевизионна индустрия. Институтът, който е дом на националния тв архив, е направен от цветни стъклени панели.

2. Сградата Куген

Тя е по проект на студио Wingårdh Arkitektkontor и се намира на югозападния бряг на Швеция, в градчето Гьотенбург, в Chalmers University of Technology. Цветната сграда, завършена през март 2011 г., е оцветена в шест нюанса на червеното и два на зеленото, които създават зашеметяващ ефект.

3. Паркинг в Санта Моника

Santa Monica Civic Parking Garage е по проект на Moore Ruble Yudell Architects & Planners. В град, в който всеки ъгъл извиква внимание, е трудно да се отличиш, особено ако правиш нещо така прозаично като обществен паркинг. Архитектите от Moore Ruble Yudell обаче са успели да превърнат един скучен гараж за 900 коли в стилно и предизвикателно художествено произведение.

4. Детска градина SAM Monthey 

Проектът за детската градина в бонбонени цветове в Монхей, Швейцария, е на студио Bonnard Woeffray Architectes. Те са създали емоционално и отличителна структура, вдъхновяваща за детски игри.

5. Банка Sugamo Shinkin 


Този необичаен банков офис е дело на живеещата в Токио, но по произход французойка Еманюел Муро. Използването на много цветове е нейна запазена марка.

6. Био Музей

Био музеят в Панама е първият проект на прочутия Франк Гери в Латинска Америка и е посветен на местното биоразнообразие. Намира се в красив природен резерват на устието на Панамския канал. Какъв по-добър начин да отбележиш силата на природата, освен използвайки всичките й цветове, форми и естествени изделия.

7. Детска ясла

Тази детска ясла в Бериозар, Испания, е по проект на Хавиер Лараз, Иниго Бегиристайн и Иняки Бергера. Сградата от подсилен бетон заобикаля вътрешния двор, а осветения втори етаж създава светъл и въздушен ефект.

8. Павилионът CMY 


Оригинално построена като видео павилион през 1990 г. от Бернар Шуми, тази сграда в Грьонинген, Холандия, е преобразена от Shift Architecture Urbanism. Върху стъклената конструкция са поставени прозрачни филмови ленти в ярки цветове, които създават ефекта на разноцветна дъга.

9. Музей Брандхорст

Построен върху стара фабрика в Мюнхен, този музей, дело Sauerbruch Hutton е дом на неповторима колекция съвременно изкуство. Музеят е собственост на базираната в Берлин фирма Sauerbruch Hutton, която е решила да покрие сградата с 23 полихроматични цвята, които създават илюзия за движение през фасадата, като същевременно засенчват алуминия, използван за дограмата.
Подкрепи Economic.bg