Нанков: Най-евтините пътища в Европа се строят в България

Това обаче няма общо с качеството

Нанков: Най-евтините пътища в Европа се строят в България
1908 ~ 1 мин. четене
Най-евтините пътища в Европа на километър се строят в България, което по никакъв начин не кореспондира с качеството. Това обясни министърът на регионалното развитие Николай Нанков в студиото на „Здравей България“ по НОВА. Той добави, че ограниченият ресурс, с който разполагаме в момента ще се промени след въвеждането на ТОЛ системата. 

Нанков коментира като спекулативен случая с цените на тунел в Норвегия – 24 км. тунел там струва 125 млн. евро, докато тунел Железница е струвал 250 млн. евро. Регионалният министър обясни, че не е запознат в детайли със ситуацията около реалната цена на моста в Норвегия. „Не съм убеден, че сравнението, което правим в момента е резонно и коректно“, допълни Николай Нанков. Той заяви, че строителните пътища в България на километър са най-евтини, както и съоръженията като мостове и тунели. 

„17 нови тунела се проектират и строят в момента, 8 от тях са по магистрала „Струма“, обясни регионалният министър. Той допълни, че тунелът край Габрово се строи по нов австрийски способ. Според него реална дата за завършване на всички строителни работи по тунелите е 2023 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството  коментира и протестите за магистрала край Видин. По негови думи, основен приоритет на министерството са пътищата в Северна България. „Най-тежкият участък между Ботевград и Мездра ще стартира с месец по-рано – през март“, обясни Нанков. 

„Факт е, че имаме системен проблем с българските пътища. Аз също не съм доволен, както и българските граждани, но търсим решение“, заяви Нанков.
Подкрепи Economic.bg