НАП разработва специален сайт за Наредба Н-18

Директорът на приходната агенция заяви, че без консенсус няма да се приемат спорните поправки

НАП разработва специален сайт за Наредба Н-18

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната агенция за приходите (НАП) разработва специален сайт за предизвикалата много обществено напрежение Наредба Н-18 за касовите апарати. Това обяви директорът на приходната агенция Галя Димитрова по време на изслушване в Комисията по бюджет и финанси, цитирана от „Фокус“.

„Това, което сме качили към момента на нашата страница са множество въпроси и отговори, но там е трудно да намериш точно този въпрос, който ни интересува. Задачата, която съм поставила в близкия един месец, ще бъде това информиране“, каза още Димитрова.

Решението за създаването на този сайт се обявява само седмица, след като премиерът Бойко Борисов разпореди на финансовия министър Владислав Горанов да не се приемат спорните поправки, докато няма пълен консенсус с бизнеса. „Интензивни разговори означава всяка седмица да се срещаш с по една съсловна организация и да премахваш проблемите и притесненията им. Целта на тази система за управление е да премахнем „черния“ или „сивия“ сектор. Но в никакъв случай не трябва да се отрази на малките и средните съсловни организации“, обърна се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов по време на заседание на министерския съвет. „Когато ги убедиш тях, тогава ще ме убедиш и мен“, добави премиерът.

„Искаме нормативните изисквания в Н-18 да са резултат от консенсус, а не от противопоставяне“, каза Димитрова. По думите ѝ това е идеята на сформираните през последните две седмици нови работни групи. „Предстои в следващите седмици обсъждане в други работни групи, в които ще се коментират допълнителни браншови специфики“, уточни още Галя Димитрова. Според нея резултатите от диалога последната седмица са обнадеждаващи, тъй като се намират общи решения и технически и нормативни.

Тя обясни, че освен паричните потоци, НАП наблюдава и движението на стоките. „Наблюдението на финансовите потоци, без наблюдение на движението на стоките, не е особено ефективно от данъчна гледна точка“, уточни още Галя Димитрова. „Разчитат не само на мониторинг на плащания, на паричния поток, но и на движението на стоките. Каква е връзката с Н-18 е, че наредбата не е само наредба за касовите апарати и правилата за издаване на касови бележки. Преди повече от година беше направена първата крачка към по-качествен контрол от страна на НАП, като беше въведено автоматично изплащане на данни за всяка продажба.

По думите й паралелно с това е въведен баркод, който позволява на всеки гражданин да провери дали фискалният бон е истински.

„Следващата стъпка бе да бъдат регулирани процесите на продажби“, допълни още Димитрова.
Според нея новият начин на отчитане позволява далеч по-надежден анализ на риска и определяне на рискови лица, които да бъдат обект на контрол. „Това ще намали дела на неоправданите проверки и ревизии спрямо добросъвестни търговци“, обясни Димитрова.

„Независимо от дебата по темата, хиляди търговци вече работят съобразно изискванията на наредбата ,включително търговци на едро и дребно, ресторантьори“, изброи още Димитрова.
Тя допълни, че в регистъра на НАП са вписани 1000 софтуера за продажби и над 16 хил. електронни магазина.

Коментари: 0