НАП ще проверява печатните издания

Възможни са ревизии на дружествата, които управляват електронни издания

НАП ще проверява печатните издания
208 ~ 1 мин. четене

Очакват се ревизии за спазването на данъчното и осигурителното законодателство от НАП на всички издатели на централни печатни издания, съобщават от приходната агенция.

Контролните производства обхващат периода на последните 5 години, като инспекторите ще проследят спазването на всички данъчни и осигурителни закони.

Докладът за данъчните рискове, който е изготвен през юни тази година сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания и това е главната причина за започналите контролни производства.

На значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата, посочват от НАП. В момента приходната агенция се подготвя за подобен анализ и по отношение на електронните издания. Не са изключени ревизии и на дружествата, управляващи онлайн издания, съобщават още от приходната агенция.

Контролните производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практита на НАП за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството, се изтъква в съобщението.

От началото на годината от НАП са възложили над 30 000 проверки и ревизии.

Подкрепи Economic.bg