Не е внасяно предложение за втори лифт в Банско

За природен парк Пирин ЮНЕСКО казва, че е забранено развитието на ски съоръжения с изключение на двете буферни зони

Не е внасяно предложение за втори лифт в Банско

Снимка: Стоян Йотов

Няма как да коментираме нещо, което не е представено за разглеждане. Подобно инвестиционно предложение подлежи на редица процедури, коментира тя. Първо трябва да бъде представено уведомление за това инвестиционно предложение. Това коментира за бТВ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на въпрос дали ще има втори лифт в Банско.

"Не е внасяно такова нещо в МОСВ. За природен парк Пирин ЮНЕСКО казва, че е забранено развитието на ски съоръжения с изключение на двете буферни зони - Банско и Добринище. Там е позволено, ако това премине през изискуемите последващи процедури по екологична оценка. На нито една друга част от природния парк не могат да бъдат изграждани такива ски съоръжения", увери екоминистърът.

За концесиите в Банско тя коментира, че в момента се водят дебати и Съвета за развитие се занимава с темите дали да се пристъпи към изменението на текущия договор за концесия, подписано от 2001 година. "Той съдържа противоречащи си клаузи. Предлага се да се прецизират нещата", уточни екоминистърът.

По темата за природен парк Витоша Василева заяви, че е необходимо да се полагат усилия за модернизиране на съоръженията. В момента се изготвя план за управление на Витоша.

"Изискваме да се прецизират зоните, където е възможно да се развива ски туризъм. Трябва ясно да бъдат очертани зоните, където това е възможно", коментира тя. Василева уточни още, че планът е върнат за преразглеждане.

Коментари: 0