Непознатата Ирландия: До Корк и околността (Част 2)

Ирландия е богата на история страна, която едновременно с това се развива в крак с 21-и век

Непознатата Ирландия: До Корк и околността (Част 2)

Снимка: Мирела Вавова

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

И така… Веднъж попаднал в ирландския Корк, на човек няма да му отнеме повече от ден-два да обиколи градчето. Околността обаче предлага още интересни възможности за любопитни туристи. Ирландия е земя, пропита от история, но и страна, която не спира да се развива в такт със съвремието. Затова е и толкова привлекателна. Недалеч от Корк, на 30-ина километра разстояние, се намира рибарското селище Кинсейл. 

Днес то привлича гурме туристи от цял свят и нескромно се е самопровъзгласило за кулинарна столица на Ирландия. През октомври тази година например там се проведе 32-ят Международен гурме фестивал. Дори и да не улучите събитието обаче, със сигурност ще имате възможността да погалите небцето си с изобилие от пресни морски дарове (и не само), приготвени от местни шефове.  

Освен с приятните си ресторантчета, Кинсейл пленява и с китните, криволичещи улички. 

По тях човек просто може да тръгне...

... и небрежно да се изгуби...

... за да се намери след половин час на някой хълм. 

Една от най-големите забележителности в Кинсейл е местната 800-годишна Католическа църква St Multose Church Kinsale. 

Тя е построена през 1190 г. от нормандците на мястото на друга – от 6-и век. Заобиколена е от стари гробове, а фасадата ѝ е отлично запазена и до днес. 

Поверието гласи, че някога съпругите на местните рибари редовно влизали и търкали един от камъните вътре, за да измолят безопасното завръщане на своите мъже. 

Продължавайки по линия на историята, трябва да се отбележи, че недалеч от Кинсейл се намира прочут ирландски форт – Чарлс Форт (Charles Fort). 

Той се намира на няколко километра от рибарското селище, като до него може да се стигне и пеша. 

Чарлс Форт е завършен през 1682 г. и става известен като „новата крепост”. „Старта” е Джеймс Форт, намираща се от другата страна на Кинсейл. 

Днес фортът е основна туристическа атракция в района, но историята помни ролята му в не едно и две важни сражения за Ирландия. 

По-късно той е бил използван и за казарма от британската армия. 

След примирието между Ирландия и Великобритания крепостта остава да пустее десетки години, преди през 1971 г. да бъде обявена за Национален паметник. 

Озовавайки се обратно в Корк, човек може да поеме и в друга посока. Към Коф. 

Градчето е най-известно с това, че е трябвало да бъде последната спирка на кораба Титаник през 1912 г. 

Лайнерът обаче така и не акостира в Коф, тъй като екипажът преценил, че това много ще го забави. 

Това не пречи на местните да организират атракции около косвената си връзка с най-известния кораб в света. Днес в Коф има любопитен интерактивен музей, посветен на темата. 

За финал - отидете ли в Ирландия, то непременно се отбийте в поне един местен бар, но не от онези лъскавите. Ако имате късмет, ще попаднете на музиканти, изпълняващи ирландска музика на живо. Те често са напълно непознати, събрали се случайно около маса и намерили причина да останат и да свирят заедно цяла вечер.  

“Just for the craic”, казват ирландцитe, или - “просто за забавление”. 

Коментари: 0