5 неща, от които трябва да се откажете, за да нямате дългове

Дълговете са основната причина за стрес, твърдят експерти

5 неща, от които трябва да се откажете, за да нямате дългове

Снимка: Pixabay

6206 ~ 2 мин. четене

Експерти твърдят, че дълговете са основната причина за стрес сред хората. Въпреки това голяма част от американците твърдят, че не са готови да се откажат от някои свои навици в живота, за да се „освободят“ от дълговете си, пише CNBC.

Ето защо експерти изготвиха съвети за това от какво трябва да се откажете, за да се освободите от дълговете си през 2020 г.

Намалете храненията навън

Ако харчите $10 за закуска и $15 за обяд, това е $125 на седмица. До края на годината това е над 6000 долара, изразходвани за хранене в ресторанти. „Трябва да намалите храненията навън поне наполовина. Така ще си спестите поне 3000 долара годишно“, съветва Райън Маршел, сертифициран финансов експерт.

Внимавайте с месечните абонаменти

Всеки има месечни абонаменти – за фитнес залата, за кабелна телевизия, за онлайн стрийминг. Парите, които давате за тези абонаменти всеки месец не ви изглеждат много, но малко по малко на годишна база се трупат големи суми. Ето защо трябва да направите разчет на това кои от абонаментите са ви наистина нужни и кои не. Така за година ще видите как разходите ви ще се намалят драстично, пише още изданието.

Пазете се от капаните на пазаруването на едро

Купуването на домакински продукти в големи количества се смята за начин на спестяване на пари. Това обаче не е съвсем така. Голяма част от хората, които пазаруват на едро, купуват повече от това, което им е необходимо, което пречи на спестяванията им. Вместо да залагате основно на големите количества, първо помислете колко от дадения продукт ви е необходим. Недейте да купувате цяла торба с авокадо, например, само защото е на промоция. Така има опасност по-голямата част от закупената продукция да се изхвърли, а парите, които сте дали, „също отиват на вятъра“.

Не „робувайте“ на марки

Всеки може да се изкуши да си купи нещо, само защото е на определена марка. Все пак не залагайте само на марката.

Пазете се от влиянието на социалните мрежи

Социалните мрежи са „пълни“ с клипове и снимки на хора, които демонстрират много луксозен начин на живот. Това понякога е нож с две остриета, защото има хора, които се опитват да приличат на тях. И така започват да харчат пари за скъпи и ненужни предмети или изцяло променят обзавеждането в дома си. Всички тези разходи определено оказват влияние върху личните ви финанси. За да не станете „жертва на социалните мрежи“ като прахосвате пари, е важно да си поставите ясни цели в живота и да ги следвате, съветват експерти.

Коментари: 0