Нинова отказа предложението на Борисов да стане председател на парламента

БСП и ГЕРБ със съгласие да се търси широк парламентарен консенсус за приоритетите на българското председателство на ЕС и за националната сигурност

Нинова отказа предложението на Борисов да стане председател на парламента

Корнелия Нинова е получила предложение да стане председател на Народното събрание, но е отказала. Това обяви самата тя на брифинг след среща с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в парламента днес. Тя мотивира реакцията си с желанието на БСП да остане в опозиция.

Нинова разказа пред журналисти и за основните теми от разговора на двамата лидери и екипите им.

Постигнахме съгласие под условие да търсим консенсус от всички партии по две най-важни теми - приоритетите на българското председателство на съвета на ЕС и националната сигурност - вътрешна и външна, обяви лидерът на социалистите.

Нинова заяви още, че БСП ще започне от първия ден на работа на новия парламент по свои законопроекти с ангажименти от предизборната кампания. Първата част от тях са свързани с индексацията на пенсиите и компенсирането на доходите на хората след повишението на цените на енергоносителите, които се очаква да доведат по повишение и на цените на много стоки и услуги.

БСП ще предложи още парите, които се изплащат по време на майчинство, да бъдат обвързани с минималната работна заплата, а да не са фиксирана сума, както е досега.

Социалистите са готови и със свой проект за промени в образователните закони.

Третата тема е свързана с борбата с престъпността и промени в Наказателни и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с избягването възможността за много кратно връщане на дела и бързите присъди за криминални деяния.

Тя заяви, че по някои от предложенията си БСП ще търси подкрепа и на други парламентарно представени партии и са възможни плаващи коалиции по различните законопроекти, например очаква този за индексация на пенсиите да бъде подкрепен и от други партии.

За разлика от Нинова, бившият премиер Бойко Борисов беше доста по-лаконичен относно разговора между двете политически партии. Той коментира, че са обсъждали предстоящото европредседателство и синхронизирането на работата в парламента, защото той е основен център за правене на политика. „Никога не сме говорили за коалиции, предложих на г-жа Нинова в знак на уважения към постигнатия резултат да приеме председателското място в парламент, но тя отказа, защото смятат да бъдат твърда опозиция“, обяви Борисов.

По думите му по много теми двете политически сили биха могли да намерят общи позиции и синхрон, за да работи нормално държавата „в следващите месеци“, заяви Борисов, след което се поправи и каза години. Бившият премиер отказа да отговаря на журналистически въпроси с аргумент, че преговорите с патриотите за коалиция продължават.

Коментари: 0