Ниските цени на петрола удариха и печалбата на Chevron

Компанията отчита спад от 36% за третото тримесечие спрямо предходното

Ниските цени на петрола удариха и печалбата на Chevron

Снимка: БТА

524 ~ 2 мин. четене
Chevron отчете 36% спад на печалбата си за третото тримесечие, защото по-ниските цени на нефта и природния газ компенсират увеличение на производството. Енергийната компания отчита печалба от 2,6 милиарда долара през третото тримесечие, което е по-малко в сравнение с отчетените 4 милиарда долара година по-рано. Както печалбата, така и приходите остават под очакванията на Уолстрийт, коментира CNBC.

Отчетените приходи са в размер на 36,12 милиарда долара срещу 37,69 милиарда долара, очаквани от Refinitiv.

В ранната търговия акциите на компанията загубиха около 1% от стойността си.

Chevron заяви, че средната продажна цена за барел на суров петрол и течности от природен газ е била 47 долара през третото тримесечие, което е с 24% по-ниско от средната цена от 62 долара за барел година по-рано. Средната цена на природния газ падна с 47% до 95 цента.

„Печалбите и паричният поток през третото тримесечие бяха солидни, но далеч от нашите много силни резултати от преди година“, заяви Майкъл Вирт, председател на борда и главен изпълнителен директор на Chevron. „По-ниските цени на суровия петрол и природен газ компенсират 3-процентното увеличение на нетната нефтена продукция спрямо третото тримесечие на миналата година.“

Производството на петрол достига 3.03 милиона барела на ден, което е 3% увеличение спрямо година по-рано.

През същото тримесечие година по-рано Chevron отчете приходи от $2.11 на акция (при 1,36 долара сега) и като сума - $43.99 милиарда. 

През миналото тримесечие печалбата на Chevron нарасна с 26.3%, след като компанията увеличи производството на нефт и газ.

Падането на цените на петрола, опасенията за свръхпредлагане и високите производствени разходи са сред факторите, които силно засегнаха енергийния сектор. Освен това той е особено уязвим за всички признаци на забавяне на глобалния растеж.

По-рано днес и друг американски петролен гигант - Exxon, също отчете слаби резултати за третото тримесечие, като отбеляза спад на печалбата от 49% спрямо предходната година. Резултатите обаче малко надминаха очакванията на Уолстрийт и акциите се търгуваха малко по-високо в ранната търговия.
Подкрепи Economic.bg