НКЖИ с открит урок за безопасно преминаване през жп прелези

Учениците се запознаха с основните видове жп прелези и опасностите, които се създават от неразумно поведение

НКЖИ с открит урок за безопасно преминаване през жп прелези
1180 ~ 1 мин. четене
Днес, 26.11.2014 г., зам.-главния ревизор по безопасността на НКЖИ инж. Неделчо Спасов участва в открит урок на тема "Безопасно преминаване през железопътните прелези и начини на поведение при боравене със съоръжения на електрифицирания жп транспорт". 

Събитието се проведе под патронажа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Инициатор на срещата бе Национален клуб "Би-бит" за пътна безопасност на децата и младежта, а домакин - 7-мо СОУ "Свети Седмочисленици".

В своята презентация инж. Спасов запозна учениците с основните видове железопътни прелези според тяхната съоръженост, основни насоки в модернизацията и намаляване на броя им. Представени бяха целите и усилията на НКЖИ за ограничаване на инцидентите на жп прелезите. Учениците се запознаха с опасностите, които се създават от неразумното поведение на пешеходците и водачите на МПС при преминаване през железопътни прелези, с основните пътни знаци, с които се обозначават железопътните прелези, както и с рисковете от близък контакт с вагони, локомотиви и електрозахранващата жп мрежа. 

Експерти от "Холдинг БДЖ" ЕАД разясниха на децата какво представлява електрическият локомотив, как се затваря електрическата верига, за да захрани двигателя на локомотива, какво представляват токоснемателят (пантографът) и електрическата мрежа на влаковете. 
Подкрепи Economic.bg