НКЖИ ще строи подлез край гарата в Пловдив за 45 млн. лв.

Той трябва да бъде готов за 2 години

НКЖИ ще строи подлез край гарата в Пловдив за 45 млн. лв.
Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) ще строи автомобилен подлез в района на жп гарата в Пловдив. Това съобщи генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски, като допълни, че се очаква съоръжението да бъде готово до 2022 г. Инвестицията в подлеза ще бъде 45 млн. лв., като по-голямата част от тях ще бъдат европейски средства.

Изграждането на четирилентов път под гарата в Пловдив се налага заради проекта за събарянето на стария Бетонен мост в града – основна връзка между южната част и центъра на Пловдив.

„НКЖИ, като отговорна компания, не би позволила да се стигне до напрежение и създаване на проблеми на хората за преминаване от Южната към Северната част на града“', заяви инж. Папукчийски по повод събарянето на Бетонния мост. Той поясни, че проектът за пробив на Централна гара се обсъжда от 2014 година и в момента е намерено най-доброто решение. Папукчийски допълни, че Бетонният мост няма да бъде разрушен, докато не бъдат изградени другите връзки - разширението на ул. “Кукуш“ и връзката със съществуващия надлез.

Строежът на съоръжението включва изграждането на 11 коловоза, контактна мрежа и осигурителни инсталации.

Генералният директор на НКЖИ увери още, че до 2022 г. ще има изградена инфраструктура за движение на влаковете със 160 км/ч между Пловдив и Бургас, като средната им скорост ще бъде 145 км/ч.
Коментари: 0